На софра с веселба

''Ден на динята'' в с.Салманово
ежегодно събитие

с.Салманово,Община Шумен,Област Шумен

Вашата оценка
3 от 5 гласа
26.08.2019 г. -
26.08.2019 г.


 
Ежегодно в Салманово се провежда събор под надслов „Ден на динята“. Празнува се в последната неделя на месец август. Първият празник на динята в селото се е провел през 1989 г.
Фолклорни фестивали и събори
Жителите на Салманово правят сладко и ракия от дините и пъпешите. Това стана ясно по време на традиционния фестивал на динята, който събира над 4000 души в шуменското село.
Фолклорни фестивали и събори
Уникалната проява са провежда за пореден път и ще се изядат над половин тон дини. Състезания за най-голяма и най-малка диня, надяждане с червените резени със затворени очи, ски слалом между дини и воден волейбол с любеници вместо топки, са сред най-атрактивните надпревари.

Зрелището в центъра на селото продължава до късно в неделя вечерта.

Първенците пък получават купи за най-едрите узрели екземпляри. Празника започва на селския площад, където се разрязва най-голямата салманска диня.

Програмата включва конкурси за надяждане, за надплюване със семки, за динени фенери, както и литературен конкурс на тема "Динята".

Има и конкурс за плодови салати от дини и пъпеши.

Обикновено се прави на стадиона в селото . Голяма веселба пада .

Има страшно много дини и всякакви игри , свързани с тях . Има и награди . Всяка година се избира най - голямата и най - малката диня, които се теглят на място и победителитесе награждават .
Фолклорни фестивали и събори
Има игри, като носене на дини под една мишница , надяждане с дини , най - красив динен фенер , и други . Има и игра с цел по - далече плюене на динени семки . Кулинарния конкурс пък включва най - красиво аранжирана плодова салата с диня.

Всичко е много интересно и е много шумно и весело . На празника се изяждат и тонове с дини . В празника се включват всички , от най - малкия до най - големия Салмановец .

Зрелището е неoписуемо :)
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: Телефон: 05316/ 22 15Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания