На софра с веселба

Панаир на киселото мляко в гр.Разград
ежегодно събитие

гр.Разград,Община Разград,Област Разград

Вашата оценка
4.5 от 24 гласа
26.07.2023 г. -
28.07.2023 г.


 
През третата десетдневка на юли град Разград е домакин на уникалния ''Панаир на киселото мляко'' и ''Фестивал на народните традиции и художествените занаяти''.
Фолклорни фестивали и събори
На ежегодния панаир си дават среща фирми производители и дистрибутори на традиционния български продукт. Провежда се и атрактивен конкурс за домашно приготвено кисело мляко и ястия с него.
Фолклорни фестивали и събори
Ритуалът е свързан с местната легенда при капанското население, че една снаха се приема в новия дом едва тогава, когато демонстрира пред новото си семейство качествено подквасено кисело мляко и замесване на капанска баница. След като премине този тест, тя става пълноправен член на семейството.
Фолклорни фестивали и събори
Панаира се провежда в рамките на три дни.
Основното послание на „Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти” е да съхрани и популяризира традиционната българска култура и най-старата традиция на местната етнографска група- капанци, за приготвяне на домашно кисело мляко с уникален и неповторим вкус.
Фолклорни фестивали и събори
Домашно приготвеното кисело мляко е известно още като Капанско кисело мляко или Гецовско кисело мляко, произвеждано от векове по древна семейна рецепта.

В панаирните дни се включва изложение на художествени занаяти –дърворезба, рисуване върху стъкло, върху текстил и керамика, капански сувенири, плетиво, бижутерия, ковано желязо, бижутерия, изработка на кукли в народни носии, кожухарство, абаджийство, иконопис и много други занаяти на десетки занаятчии от страната и чужбина.

Капанци са етнографска група, която произлиза от стари български родове, които не са искали да приемат християнството. Поради тази причина, те са били изселени в Лудогорието.

В рамките на Фестивала на народните традиции и художествените занаяти, майстори ще предават своите умения на младото поколение. Тридневните празници ще включват концерти на открито на художествени колективи от различни държави и Капанския ансамбъл от Разград.

Преди да покажат своето изкуство всички участници ще дефилират по главния градски булевард.

Ще се проведе и шоу, на което ще бъде избрана "Кралица на панаира".

Всяка година жителите и гостите на града очакват събитието с голямо нетърпение заради емоциите в многобройните конкурси и шоута, игри и забавления, изложби и концерти.

Паралелно с тези прояви, на площада пред Общински културен център е изложението на майсторите занаятчии. Занаятчии от цялата страна ще демонстрират своите умения по грънчарство, медникарство, дърворезба, гайтанджийство, кожарство и др.
Фолклорни фестивали и събори
Кралица на киселото мляко се избира измежду участничките във фолклорните състави, които участват във вечерните концерти по време на тридневния Панаир на киселото мляко в Разград.

Кандидатките дефилират в народни носии, представят свой национален танц, накрая играят ръченица. Кралицата и подгласничките, качени на файтон, водят дефилето на фолклорните формации по улиците на Разград.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Разград



Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори







Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания