На софра с веселба

Фолклорен фестивал на ''Св. Марина'' и Празник на плодородието в с.Ботево
ежегодно събитие

с.Ботево, община Аксаково Област Варна

Вашата оценка
4.9 от 7 гласа
17.07.2023 г. -
17.07.2023 г.


 
В местността "Св. Марина" край с. Ботево - Аксаковска община се провежда ежегоден летен добруджански събор "Празник на плодородието". Провежда се винаги на 17 юли и участват различни певчески групи от Община Аксаково. На тази дата се чества и храмовият празник на манастира ''Света Великомъченица Марина.''
Фолклорни фестивали и събори
Повече от 2000 души се стичат на традиционния събор в местността Св. Марина край село Ботево, за да почетат християнския празник.
Фолклорни фестивали и събори
Макар да е наречен празник на плодородието, повечето от хората, които идват от околните села, вярват в чудодейните целебни качества на извора на това място.
Фолклорни фестивали и събори
Ето защо празникът започва по традиция с литургия в малкия параклис, построен в далечната 1938 г.

Разбира се, не може събор без традиционните кебапчета на скара и студена бира. Цял ден хората се събираха на тълпи, а за веселбата се погрижиха гостуващите 20 самодейни състави от Аксаково, Вълчи дол, Суворово, Добрич и Каварна.

Въпреки че ''Св. Марина'' се чества по този начин, откакто и най-възрастните баби се помнят, тази година съборът се радва на необичайно голямо посещение. Не един и двама се дивиха на многобройната тълпа.

Църквата "Св. Марина" е построена през 2003 година с помощта на Варненската митрополия и спонсори, а в двора й е направена чешма с 12 чучура, по подобие на тази изградена от Кольо Фичето.

Една от легендите за произхода на празника в местността Св Марина разказва, че преди много-много години един турчин тръгнал с каруцата си към сегашна Варна.

Той обещал на дъщеря си да я вземе с него. Така станало обаче, че на следващата сутрин мъжът тръгнал сам, защото детенцето още спяло. A то било сляпо. В съня си момиченцето се събудило и като не намерило баща си, се заслушало в утринната тишина. Чуло звука на колелетата на каруцата и тръгнало подир тях. Докато вървяло по пътя, се спънало и паднало. Но не къде да е, а на смятания днес за чудодеен извор.
Фолклорни фестивали и събори
Измило си лицето с водата и... прогледнало.

Турчинът така се зарадвал, че решил тази земя, чийто стопанин бил той, да я дари на българската църква и на извора да се построи параклис, където всеки да може да отиде и да изцери тялото и духа си.

Така през 1938 г. поп Христо Хаджев направил първа копка на днешната църквичка, където ежегодно се събират богомолци не само на литургия и водосвет, но и на народен празник за здраве.

По онова време вярващите идвали с болните си деца и ги хвърляли в свещената вода. Тя била толкова студена, че което хлапе оцелее, смятало се за чудо.

За контакти :
НЧ "Бъдеще - 1871" с. Ботево
Телефон 05117/2220; 0899922830; 0898681784
E-mail botevochitalishte@abv.bg
Телефон: +359(52)762066

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Храмов празник на Православен манастир ''Св. Марина''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания