На софра с веселба

Фестивал на киселото мляко ''Традициите на Родопите'' в с. Момчиловци
ежегодно събитие

с.Момчиловци,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4.7 от 13 гласа

сертификат

Уникалното българско киселото мляко, прославило страната ни в Китай, се превръща в повод за празник. От 21 до 23 септември 2018 г. китното родопско село Момчиловци ще бъде домакин на поредния Фестивал на киселото мляко.
Фолклорни фестивали и събори
Родопите
– магия, покоряваща всеки, до който се докосне. Планината на митичния Орфей, омайвал с вълшебната си музика хора и животни. Вероятно от там произтича и магическото усещане на родопската песен, носеща се в космоса.
Фолклорни фестивали и събори
Родопите
място на вековни традиции, сила и вдъхновение, здраве и красота. Хълмовете с меки очертания, тучните пасища, горските дъбрави, дъхавите билки, изворите с кристално чиста вода – всичко това допринася за прочутия родопски феномен, наречен „дълголетие“.
Фолклорни фестивали и събори
Здравето, дълголетието, богатството и красотата на българската планина ще бъдат прославени във фестивала, посветен на киселото мляко – един уникален български продукт, който и според съвременната наука, и според отколешните традиции е извор на здраве и дълголетие.
Фолклорни фестивали и събори
Магията на планината ще оживее във Фестивала на киселото мляко – традициите на Родопите.

Акценти на програмата:

Щастливците, посетили събитието, ще имат възможност да се насладят на изложението на местните производители на млечни продукти, дегустирайки домашно приготвено кисело мляко и сирена под звуците на родопския фолклор.

На фестивалната сцена целодневно ще се изявяват фолклорни групи от региона, а вечерите са запазени за Рок групата "БТР" и спектакълът „Кралица на красотата – Мис Родопи“.

Тридневното събитие ще бъде открито на 21.09.2018 г. с церемония от организаторите и Китайска делегация от компанията производител на мляко „Момчиловци“ в Китай – Bright Dairy и други официални лица.
Фолклорни фестивали и събори
Междувременно едни от най-красивите девойки в страната ще обикалят из улиците на Момчиловци в трепетна треска преди най-бляскавият акцент в програмата на Фестивала - националният конкурс за красота „Мис Родопи“ 2018 с награден фонд 8000 лв.

Победителката ще стане рекламно лице на китайското кисело мляко „Момчиловци“ и заедно с подгласничките й ще посетят Китай в рамките на Програма за полуляризиране на българското кисело мляко и неговите уникални свойства.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът на киселото мляко ще представи и Семинар на тема „Здраве и дълголетие”, фотоизложба - конкурс „Природата и киселото мляко – здраве и дълголетие“, в който всеки любител на фотографията може да се включи на Фейсбук страницата на Фестивала, Художествен пленер, картините от който ще бъдат изложени в селото по време на фестивала,

Детска фестивална сцена с работилнички-творилнички, както и забавни състезания за надпиване с айрян и надяждане с кисело мляко.

Друг акцент в програмата е Пътуващият кулинарен театър на Ути Бъчваров , както и представянето на екзотичната китайска кухня ще зарадват ценителите на готварското изкуство, а в последния ден от Фестивала посетителите ще могат да се насладят на местни кулинарни специалитети.
Фолклорни фестивали и събори
Събитието се организира от:
- „Деми Травел“ ЕООД,
- Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай,
- китайската компания Bright Dairy, заедно с подкрепата на Министерство на туризма,
- Община Смолян, село Момчиловци, Swagbag.eu и „Тодоров“ АД.
Фолклорни фестивали и събори
Повече информация за програмата на Фестивала и за конкурсите:
Гергана Златинова - телефон: +359 877 947774
hello@momchilovtsifest.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Фестивала на киселото мляко – традициите на Родопите
Фестивалът във Facebook

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания