На софра с веселба

Пазар на булки край Бачковския манастир
ежегодно събитие

с.Бачково, община Асеновград, Област Пловдив

Вашата оценка
28.08.2019 г. -
28.08.2019 г.


 
Освен да се почете Божията майка, на циганската Богородица се прави и традиционния за културата и бита им пазар за булки. Моми от 12 до към 16 години от хасковските села, Съединение, пловдивското Куртово Конаре и Пазарджик събра всяка година манастирът.
Фолклорни фестивали и събори
На 28-ми август по стар стил се чества Успение Богородично. Празникът, известен като Голяма Богородица, е много популярен сред циганите-християни. Те почитат Божията майка като олицетворение на жената – стожер в семейството.
Фолклорни фестивали и събори
Стотици цигански семества от цялата страна се стичат на поклонение в Бачковския манастир, където задължително преспиват в навечерието на празника и се молят пред чудотворната икона на Света Богородица. Също по традиция, край аязмото в местността Клувията пренощуват болни с надежда за изцеление.
Фолклорни фестивали и събори
Най-големите събирания стават по време на Голяма Богородица. Младите девойки – от 12 до 15 години, са „белосани” със специални кремове, а червилата им са керемидено ярки.

Под кърпата зад ухото им винаги има втъкната дъхава китка. По традиция младежите си харесват момиче, а майките и бащите се пазарят.

Те са облечени много цветно, гледат предизвикателно и често танцуват кючек под звуците на музика от касетофон. По себе си носят много златни пендари и накити.

Най-търсени са булките между 13 и 20 години. Сумите за булките понякога се събират с години. Някои дори ги държат в банка, за да трупат и лихви. Покрай пазара за булки на поляните край Бачковския манастир имаше място и за скара и чалга.
Фолклорни фестивали и събори
"Мине ли тая възраст, не я искат и не я харесват. Щом не се е задомила, значи има кусур", смята 40-годишният Митко от Пловдив. Колкото и да са красиви, цените паднаха. Сега вече може и за 200 лв. жена да си вземеш.

От миналата година булките се дават и на разсрочено плащане - 1000 лв. веднага, а другите след сватбата и на още два-три пъти.

Но трябва да има харесване, тук не е хайван пазар - дай кравата, вземи парите. Младите се цивилизоваха, нужна е любов. Ще дойде ден и традицията ще умре заради беднотията", коментират оглеждачи. .

Да живее пазарът на булки! Това нормално ли е през 21 век?

Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания