На софра с веселба

''Празник на картофа'' в гр.Самоков
ежегодно събитие

гр.Самоков,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
4 от 1 глас
Октомври 2020

 
Предпоследната неделя на м. Октомври в Самоков се проведе празник на картофа. Именно с тази популярна селскостопанска култура се свързва името на града и целия район, а подмятанията от типа: „Аз съм картоФ от СамокоФ” са известни в цялата страна.
Фолклорни фестивали и събори
И това не е никак необичайно предвид факта, че именно тук се ражда най-вкусният картоф.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът се състоя на площад „Захари Зограф”, а негови организатори бяха местните картофопроизводители и Община Самоков.

А избраният месец за провеждането му се свързва с прибирането на популярната реколта.

Празникът стартира около 11:00 часа. Хубавото и топло време привлече доста посетители, които можеха да се насладят на интересни и причудливи неща, в които главен действащ обект беше именно картофът.

Вкусна и атрактивна кулинарна изложба бяха подготвили учениците от ПГ по туризъм, с професионалната намеса на част от родителите.

С около 30 кг картофи, дарени от фирма „Компир”, те бяха измайсторили картофена торта, два вида кошнички, картофено руло, тарталети, шишове, картофени петифури, картофен бургер, картофени венци.

Около два дни е отнело на бъдещите кулинари да приготвят всичко. Оценка за труда им беше бързото опустошаване на всичко приготвено от тях.

От своя страна учениците от ОУ „Митр. Авксентий Велешки”, ОУ „Христо Максимов”, НУ „Станислав Доспевски” и ОУ „Св.св. Кирил и Методий” бяха наредили цели есенни картини, в които по причудлив начин бяха превъплътили картофа в най-разнообразни форми.

Сред тях можеха да се видят самоковска снежинка, Слънчевата система от картофи, картофчета под формата на таралежи, горски животни, цяла животиска ферма, и още, и още.

След това беше даден старт на фолклорната програма. Имаше и желаещи да се хванат на пъстро българско хоро. Всички участници в програмата и празника получиха грамоти.

Интересен факт е, че картофът, който днес присъства на почти всяка една трапеза, до 1835 година не е бил познат в страната и нашия край.

Заслугата за внасянето на картофите в Самоков е на Димитър Смрикаров.

Получил за времето си добро образование, владеещ няколко чужди езика, но без специална подготовка в областта на селскостопанската наука, Смрикаров решава по блестящ начин проблемите по възраждането на една непозната селскостопанска култура.

Той не само пренася картофите от Гърция и Сърбия в Самоков, но дава напътствия за отглеждането им. Той нарича картофа „барбою”, термин, който се използва често в селата от околността.

Благодарение на находчивостта на този смел тогава 25-годишен младеж, днес нашият край е станала нарицателно за най-вкусният и качествен картоф!

За повече информация :
Община СамоковАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания