На софра с веселба

Честване на боевете през 1877 г. край с.Долни Марян

с.Долни Марян, Община Елена, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.4 от 8 гласа
Декември 2017

 
Сражението за Елена на 4 декември 1877 година започва сутринта на предната Марянска позиция и завършва следобед западно от града. За значението му свидетелства фактът, че само пет дни след битката, пада и Плевен.
Фолклорни фестивали и събори
Епичните боеве край Елена достойно могат да се сравняват по стратегическо значение с битката при Шипченския проход, смятат историците.

Фолклорни фестивали и събори
Възпоменателно шествие за отбелязване на годишнина от епичните боеве по време на Руско-турската освободителна война започва в 11 часа от центъра в Елена до паметника в западната част на града.
Фолклорни фестивали и събори
Загиналите в героичната епоха на Освобождението войни от Еленския край признателните потомци ще почетат на 5 декември в Мемориалния комплекс „Казашки кръст” в района на село Долни Марян.

Каменният кръст увековечава завинаги подвига на ген. Домбровски и загиналите руски войници в освободителните боеве за Елена и еленския край.
Фолклорни фестивали и събори
Параклисът и 9-метровият каменен кръст, са изградени по проект, финансиран от президентския фонд на Русия „Закон, справедливост и милосърдие".

За изграждането на монумента допринесоха кметът на община Елена, фонд "Закон, справедливост и милосърдие" и членове на „Единен казашки съюз".

Мемориалният комплекс е в памет на загиналия в сражение трети ескадрон на 13-и Орденски полк край с. Долни Марян.
Фолклорни фестивали и събори
В тържеството ще вземат участие представители и на Единен казашки съюз. По негова инициатива в близост до паметника на руските войни бе изграден и комплексът.

За контакти : Кмет на с.Марян: 06150 3565


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Елена
Единен казашки съюз

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания