Музикални и танцови прояви

Есенни културни празници в гр.Ардино
ежегодно събитие

гр.Ардино, община Ардино, Област Кьрджали

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Септември 2023

 
Есенни културни празници в града. Организаторите са предвидели богата културна и спортна програма.
Фолклорни фестивали и събори
„Нека и тазгодишните есенни културни празници в Ардино бъдат дни на утоляване на копнежа и носталгията между близки, роднини и приятели, които да се наситят на живителната вода от изворите и свежия въздух на родната земя”.

На сцената ще излязат и самодейни колективи от местното читалище „Родoпска искра”. В спортната програма са включени турнири по шахмат в памет на Хикмет Таибов – Кънчо, плажен волейбол и тенис на маса. В парк „Нилюфер” ще се проведе спортен празник с участието на децата от ОДЗ „Слънце. За дните на Ардино се очакват официални делегации от побратимените общини в Турция – Нилюфер и Картал.

Легенди и материални доказателства говорят, че в XIV век защитник на местното население от постоянно враждуващите български и византийски феодали, е възпятият от народа Момчил юнак. Неговото име е свързано с първата съпротива на българите-родопчани срещу нашествието на османските турци. През 1370 - 1371 година родопчани водят битки, за да възпрат завоевателните набези на османлиите. Голяма част от населението е избито, поробено, асимилирано. Друга част намира закрила в непристъпните пазви на Родопите, за да стане пазител на българския род и език.

Стаи, предназначени за пътници и обширни бояджийници, се намират близо до джамията. Старото име на гр. Ардино е Иридере по името на малката река, която тече през селището.През османското робство Иридерска околия заема средищно географско положение в султанската земя Султанери.След Руско-турската война тя е присъединена към новосъздадения Гюмюрджински санджак, Одрински вилает. Към края на XIX в. Иридере е малко селище с няколко бараки на чаршията и една джамия (запазена и до днес) и тясно мостче над едно от деретата. По данни на турското салнаме от 1898 година населението на Иридерска каза е общо 34 338 души. След Първата световна война се включва в Мастанлийски окръг.


Дяволски мост - старинен мост над река Арда на 10 км от града по екопътека / черен път
Орлови скали - древно тракийско светилище на 1 км от града по екопътека
Калето - старинна крепост на 2 км от града по екопътека
Връх Карабурун - на 5 км от града по екопътека
Връх Алада - на 12 км от града по екопътека
Резерват "Белите брези" по екопътека или отбивка от пътя Ардино-Кърджали, на 4 км.

За повече информация :
Община Ардино
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания