Музикални и танцови прояви

Неделята на слепия ''Де е българското'' в с.Очиндол
ежегодно събитие

с.Очиндол,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
3 от 1 глас
28.05.2023 г. -
28.05.2023 г.


 
Неделята на слепия, традиционен фолклорен празник „ Де е българското” край паметника на Вазовия герой Дядо Йоцо.
Фолклорни фестивали и събори
След откриването на паметника на Вазовия герой Дядо Йоцо край селото е положено началото на нов оброчен обред. Той е посветен на деня на слепия.
Фолклорни фестивали и събори
Според библейското сказание това е денят , в който Иисус Христос е върнал зрението на ерихонския слепец. Оброкът се извършва в Неделята на слепия. Това е единственото място в България, където се извършва обред, посветен на този библейски празник.

Конкурс за наградата за родолюбие „ Дядо Йоцо гледа де българското”
Наградата за родолюбие се връчва ежегодно по време на празника „ Де българското”, който се провежда винаги в деня на Неделята на слепия край паметника на литературния герой от разказа на класика на българската литература Иван Вазов „ Дядо Йоцо гледа”.

Паметникът е построен край село Очин дол и е част от етнографския комплекс „ Дядо Йоцо”. За нея могат да се състезават българи – достойни потомци на родолюбивия слепец със своите дела във всички области на живота – литература, изкуство, история, милосърдие...

Оброкът в местността Пресветица се прави на мястото на разкрития раннохристиянски храм. Началото на този оброк е положено в годините след разрушаване на храма, като продължение на религиозната традиция на това място. Той е наречен на името на разрушенния християнски храм „ Всях светих”.

Другото оброчно място е местността Падеш. Характерно за него е, че то се намира на най-голямата надморска височина / 750 м./ от всички оброчни места в землището на село Очин дол. Носи името на Свети Спас и се провежда в деня на църковния празник Спасов ден. С жертвоприношението на този ден местното население се обръща към Свети Спас с молба за закрила от природни бедствия, преди всичко градушки, които са били най-унищожителната сила за малките нивички.

Третото запазено оброчно място е в местността Шуман. Носи името на Свети Дух. Празнува се на Петдесятница – на петдесетия ден след Великден. В този ден хората отправят молба към Светия дух за закрила и покровителство. Изборът на ветровитата местност Шуман не е случайно. То е свързано с преданието, че Свети дух е слизал при вярващите като вятър.

Други Празници :
Лазаровден, Цветница, Връбница, Великден
06. 05. – Гергьовден
19.10. – Ден на козата и козевъдството


За контакти :
Тел: 0910 9 22 70; 0910 9 25 36; E-mail: ochindol@mail.bg


За повече информация :
Сайт на с.Очиндол

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания