Музикални и танцови прояви

Общински събор на народното творчество ''От Тимок до Вита''
ежегодно събитие

с.Черни вит,община Тетевен,област Ловеч

Вашата оценка
4.5 от 11 гласа

сертификат

Последната седмица на месец август се провежда фоклорен събор, в който взимат участие народни певци и състави от цялата страна. 25-26 Август 2018 год.
Фолклорни фестивали и събори
Съборът се провежда на центъра в близост до новопостроената църква "Св.Богородица".
Фолклорни фестивали и събори
По време на празника се провежда и двудневна конференция, на която се обсъждат както проблемите на местния туристически бизнес, така и въпросите за опазването на българския фолклор.
Фолклорни фестивали и събори
През 1981 год. чернивитчани обричат селото на „Пресвета Богородица” и така всяка последна Събота и Неделя на месец Август (около датата 28 Август- Успение Богородично по стар стил) в Черни Вит се провежда събор.

Съборът е притегателен център за ценителите на българския фолклор, както и за последователите на големият фолклорист проф. Васил Стоин и неговият следовник и един от основателите на чернивитския събор Марин Иванов-народен певец, майстор на песенния разказ.

Обнадеждаващ е фактът, че с всяка изминала година се забелязва участието на все повече млади хора, което е доказателство, че богатството на местните традиции и обичаи ще бъде съхранено и предадено на идните поколения.
Фолклорни фестивали и събори
В Черни Вит за фолклорния събор и съпътстващата му програма обикновено идват по 5000-6000 туристи, които остават по 2-3 дни.

Той е един от най-старите в България, с близо 30-годишна история, привлича самодейци от над 70 селища в страната.

По време на събора не само звучи автентична музика, песни, играят се танци, но се представят характерни ястия, които могат да бъдат дегустирани.
Фолклорни фестивали и събори
Част от събора е и голяма изложба на дърворезби, на изделия от метал, керамика, вълна, които се продават.

Съборът е създаден през 1980г. от НЧ „Христо Смирненски 1925г.”, Кметство с.Черни Вит и ОУ„Георги Бенковски” с.Черни Вит.

Идеята е да се представят групи и състави от селото. Поради нарастващия интерес към събитието, през следващите години, започват да се включват участници и групи от Тетевенска община и Ловешки окръг, а в последствие и групи от цялата страна.
Фолклорни фестивали и събори
Живо наследство:
Към местното Читалище има създадени: смесена фолклорна група „Три поколения”, женски танцов състав „Чернивитска магия”, детски танцов състав „Здравец”, детска фолклорна група и много млади, индивидуални изпълнители.

Традиционни местни ястия:
В единия край на зелената морава и двата дни на събора, ще къкрят големи казани с традиционните за Черни Вит ястия – курбан чорба и саламура. На дълги трапези, самодейци и гости ще могат да вкусят от тях.
Фолклорни фестивали и събори
В дните на Събора, в Черни Вит има пъстрота, която един път видяна, те привлича като магнит.

Тук може да се насладите на шарени носии носещи багрите и шевиците на цяла Северна България, да се хванете на многолико хоро, да се потопите в красотата на Балкана. Понесли в сърцето си народната песен, с поглед към Европа и света, в Черни Вит пеят:
„До дето слънцето грее
Тук ще се свири и пее.
Селото ни ще векува,
докато света светува.”
Фолклорни фестивали и събори
Заявки се подават до 31 Юли 2018г на e-mail: chitalishte_chernivit@abv.bg, или по пощата на адрес: 5725 с.Черни Вит, ул. „Васил Левски” № 41
За допълнителна информация:
Петя Василева – 088 817 4920
Марина Василева – 089 685 5174
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сайт на с. Черни Вит

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания