Музикални и танцови прояви

Общински кукерски празник в гр.Стралджа
ежегодно събитие

гр.Стралджа,община Стралджа,област Ямбол

Вашата оценка
3.9 от 10 гласа
08.03.2020 г. -
08.03.2020 г.


 
С ритуални маскарадни игри и пъстри фолклорни мотиви ще ознаменуват края на зимата и идването на пролетта кукерите от Стралджа. Целият парад е предвождан от булката (мъж облечен в женска народна носия) и годеник който носи крусното (с него се тъпче гроздето за направата на шарата за виното и ракията) и лицето му е покрито с ''мельо'' (копринено ръчно изработено каре).
Фолклорни фестивали и събори
Всичко започва една седмица преди Сирни Заговезни когато всяка от оставащите вечери преди празника момчетата които ще бъдат кукери минават без да са маскирани по улиците като в ръце държат хлопките (звънците) които после ше си сложат на кръста.
Фолклорни фестивали и събори
Така правеики шум със звънците всяка вечер известяват че Кукеров Ден наближава. В първият ден на празника, на определено предварително място сутринта се събират всички кукери, преди четата да е пълна свирачите (музикантите) свирят кръшните тракииски хора докато всички не се съберат (обикновенно се свири само с тъпан, кавал няколко гайди).
Фолклорни фестивали и събори
След това всички кукери заедно започват да обикалят всяка една улица на Град Стралджа прогонваики със шумът на хлопките злите сили.
Фолклорни фестивали и събори
Носят едни спецално издялани дрянови пръти (обикновенно са доста големи) със закачени на тях кожи (заешки или агнешки), по нашият краи тази гега се нарича `помет` , докато преминават по улиците кукерите така да се каже `бият всичко живо за здраве и берекет` , играят се хора, благославя се и т.н общо взето много е хубаво и в същото време интересно.

Във всяка къща в която влязът са посрещнати от стопанина и стопанката, във всяка една от къщите се играе `кукерското хоро` (право хоро със специфични само за този край стъпки), с него и със шумът на хлопките се цели прогонването на злите сили.

Кукерите благославят всяка къща, всеки стопанин и стопанка за да може през идната пролет във всяка къща да има берекет и всички да са живи и здрави а от своя страна стопаните даряват кукерите с яйца, пари и руйно стралджанско червено вино (кераца, или мискет).
Фолклорни фестивали и събори
След като обиколят всяка една Стралджанска къща (обиколката на `къщята` ) кукерите се събират на площада, след което булката испълняват ритуали за плодородие, здраве и берекет.

Най-известният е този булката да се качи на дървеното рало и годеника да я разкарва така из площада, друг ритуал е да се открадне булката, там става голямото шоу.

След цяла седмица кукерсkи игри се прави конкурс за най-красив кукерин (по нашенски `кукерян` ), победителя взима парична награда както и един овен (традиционно му).

Организатори на Общинския кукерски празник са Община Стралджа и читалище”Просвета”- Стралджа.
Фолклорни фестивали и събори
Читалище "Просвета 1892" ; Град Стралджа (община Стралджа, област Ямбол); Адрес: 8680 гр. Стралджа, ул. ”П. Кабаков” № 1
тел: 04761/ 64 68, E-mail: leta_chr@ mail.bg


За повече информация :
НЧ Просвета 1892
Община Стралджа


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания