Музикални и танцови прояви

Международен фестивал ''С песните на сестри Бисерови'' в гр.Сандански
ежегодно събитие

гр.Сандански,Община Сандански,Област Благоевград

Вашата оценка
4.3 от 3 гласа
04.06.2020 г. -
06.06.2020 г.


 
Международният фолклорен фестивал “С песните на сестри Бисерови” събира чуждестранни и български изпълнители в югоизточния край на страната ни.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът е повод да се съберат музиканти и почитатели на песните на фамилия Бисерови и по традиция се провежда на празника Света Троица.
Фолклорни фестивали и събори
Любимка Бисерова – инициатор и основен организатор на фестивала, е част от фолклорно трио Сестри Бисерови – една от най-известните български формации по света.

Любимка, Неда и Митра пеят заедно от деца.
Учили са песните си в родното село Пирин. Отдалечено от по-големите градове, планинското село и до днес е запазило много от автентичната атмосфера на патриархалния бит. Запазени са и народните песни, станали известни по цял свят благодарение на прочутите сестри. Понякога към триото се присъединяват техните синове и дъщери – те също пеят и свирят на народни инструменти. Тогава формацията се нарича “Фамилия Бисерови”.

Международният форум се провежда от 2006 г. Програмата винаги е интересна, пъстра, представя непознати у нас изпълнители и групи. “С песните на сестри Бисерови “ е пътуващ фестивал – провежда се в курортния град Сандански, в село Пирин и още няколко близки селища.

Сред участниците във фолклорния фестивал, са били представители на Италия, Финландия, Англия, Япония, фолклорни състави от различни краища на страната, които представят автентични музикални изпълнения и танци.

За всеки един от фестивалните дни се оформят три сцени, съответно в Летния театър в Сандански, в родното село на изпълнителките Пирин, където участниците са посрещани с хляб и сол от Любимка Бисерова и на площад България в град Сандански, където е заключителата вечер на фестивала.

Kой може да накара японци, африканци, холандци и италианци да прелетят хиляди километри и да се съберат в малкото, но красиво планинско селце Пирин?

Разбира се родените там и прославили България с таланта си сестри - Любимка, Неда и Митра Бисерови.

Автор: Албена Безовска

За повече информация :
Сайт на сестри Бисерови

Община Сандански

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания