Музикални и танцови прояви

Годишнина от основаването на ДКТ ''Иван Радоев'' в гр.Плевен
ежегодно събитие

гр.Плевен,Община Плевен,Област Плевен

Вашата оценка
5 от 1 глас
01.10.2023 г. -
08.10.2023 г.


 
Драматичния театър “Иван Радоев” е основан през 1919 година точно в центъра на пешеходната зона. Интериорът на театъра е в традиционно европейския градски стил от края на ХІХ век.
Той налага своето присъствие в културния живот не само в града, но и в театралното пространство на страната. От 84 години съществува театърът в Плевен, но рожденната му дата трябва да се търси много по-рано – в годините на Възраждането, още през 1869 година, когато с опиянението и възторга на един възроден за култура народ, в стаите на Св. Николаевското училище плевенчани играят “Многострадалната Геновева”. По-късно се играят Вазовите “Хъшове”, Друмевия “Иванко”, “Разбойници” от Шилер, “Отело” от Шекспир, “Ревизор” от Гогол. Първата театрална трупа от професионалисти е създадена от Матей Икономов през 1907 г

През дългите години на своето съществуване Плевенският драматичен театър е имал своите моменти на възход и на борба за оцеляване, но винаги неговото битие се е определяло от хората, които са творили в него и са вярвали във високия морален смисъл на своето дело.

През последните 60 години от историята на театъра в него са работили 32-ма щатни режисьори, 15 сценографи, 12 драматурзи, 265 актьора, направени са 372 театрални постановки. От 1997 година Плевенският драматичен театър разшири своята дейност, като откри “Куклена сцена”, която продължи традицията на несъществуващия вече Държавен куклен театър – Плевен.

ДКТ “Иван Радоев” традиционно участва във всички национални конкурси и фестивали за театрално изкуство – “Друмевите театрални празници” в Шумен, Международния фестивал “Варненско лято”, фестивали в Търговище, Пловдив, Силистра, Благоевград и др. През есента на 2000 г. театърът беше номиниран и участва със спектакъла “Полковникът птица” от Христо Бойчев на един от най-престижните фестивали в Европа “Боннер биенале” в Бон, Германия, получи голямата награда за режисура на фестивала “Златен лъв” в Лвов, Украйна за спектакъла “Чайката” по Чехов с режисьор Боян Иванов. Много талантиви творци са оставили трайна диря в съзнанието на своята публика. В културната история на Плевен драматичния театър “Иван Радоев” винаги е живял с проблемите на своето време, с един вечен стремеж към съзидание на справедливост и красота.

Тук бихте се наслаждавали и на изпълнението на прочутата “Плевенска филхармония”, основана през 1953 година и е водеща музикална институция в България. От създаването си до днес филхармонията е изградила собствен стил на представяне и репертоар. Плевенската филхармония има често представления в чужбина и получава високо признание от Италия, Испания, Франция, Германия, Чешка Република и други.

За повече информация :
ДКТ ''Иван Радоев''
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания