Музикални и танцови прояви

Добруджански фолклорен събор ''Богородица'' гр.Генерал Тошево
ежегодно събитие

гр.Генерал Тошево, община Генерал-Тошево, Област Добрич

Вашата оценка
4.3 от 7 гласа
25.08.2020 г. -
26.08.2020 г.


 
Добруджанският фолклорен събор “Богородица” е организиран за пръв път през 1997 г. По традиция той се провежда в края на месец август и се свързва с празнуването на християнския празник “Успение Богородично” по стар стил, откъдето произлиза и неговото име.
Фолклорни фестивали и събори
Организатори на събора са Община Генерал Тошево и Народно читалище “Светлина” гр. Генерал Тошево. Съборът няма конкурсен характер.
Фолклорни фестивали и събори
Целите за провеждането на събора са опазване, съхранение и популяризиране на българския фолклор и осъществяване мост между духовните ценности и традиции на различните поколения в добруджанския регион.
Фолклорни фестивали и събори
Най-голямото културно събитие в календара на Община Генерал Тошево се проведе по утвърдена вече традиция в лятното кино на градския парк през последните два почивни дни на месец август.
Фолклорни фестивали и събори
Добруджански фолклорен събор “Богородица” няма конкурсен характер, но въпреки това интересът към него вече толкова години продължава да бъде много голям.

Целта на форумът е да се насърчи връзката между поколенията за предаване на ценностите на народното творчество. Да опази, съхрани и популяризира фолклорното богатство на Добруджа. Да създаде мост между поколенията за предаване на духовните ни ценности и не на последно място да стимулира интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество.

Форумът, който е записан и в Националния културен календар, събра повече от 60 състава за изворен фолклор и индивидуални изпълнители от Североизточна България.
Фолклорни фестивали и събори
В него могат да вземат участие всички самодейни колективи и индивидуални изпълнители на добруджански фолклор: певци, разказвачи и инструменталисти, като песните и костюмите са характерни за съответното населено място. Няма възрастови ограничения за участниците.

За провеждането на събора са заявили участие многобройни фолклорни любителски състава – певчески, танцови, групи за автентичен фолклор и др.
Фолклорни фестивали и събори
Съставите са сформирани основно към народни читалища и клубове на пенсионера. Ще се представят и индивидуални изпълнители – певци, свирачи, разказвачи, представители на всички поколения.

Огромната любов към българското народно изкуство и почитта към добруджанските фолклорни традиции водят в Генерал Тошево участници от всички възрасти от Добричка, Силистренска, Варненска и Шуменска области. Особено радостен е фактът, че желаещите да вземат участие в събора се увеличават с всяка година, съобщават от Община Генерал Тошево.

За контакти:
Тел. 05731/ 2214; 089 577 6216; Факс: 057312505; E-mail svetlina_gt@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Генерал Тошево
НЧ ''Светлина''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания