Музикални и танцови прояви

Международен събор ''Краище'' в с.Бобешино
ежегодно събитие

с.Бобешино,община Кюстендил, Област Кюстендил

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
22.09.2023 г. -
22.09.2023 г.


 
За поредна година община Кюстендил организира традиционния международен събор „Краище". Домакин е граничното село Бобешино, точно на националния празник 22 септември - Деня на независимостта.
Фолклорни фестивали и събори
Партньори на община Кюстендил са община Босилеград, Сърбия и община Крива Паланка, Македония.
Фолклорни фестивали и събори
Над 1000 души от трите съседни държави се събрат на браздата край кюстендилското село Бобешино.
Фолклорни фестивали и събори
И тази година от общината са организирали и транспорт за всички желаещи да посетят събора - возенето е на цената на билета, но за сметка на това ще има безплатен курбан.
Фолклорни фестивали и събори
С водосвет за здраве от сръбски и български свещеници ще започне традиционния международен събор в село Бобешино.

Националните знамена на България, Сърбия и Македония ще се издигнаха за пореден път в двора на църквата "Свети Йоан Кръстител", която се намира на самата българо-сръбска граница.

През 1920 година, съгласно Ньойският договор, граничната бразда минава през храма, но след намесата на местното население, тя е преместена на няколко метра от черквата.

Някои идват за първи път, от любопитство, за други меджународната среща вече е традиция.

Роднини и приятели от трите съседни държави, разделени от размирната балканска история, но запазили българското си самосъзнание се събират в Бобешино по традиция всяка година на днешния празник.

Инициативата е на община Кюстендил от времето на управление на кмета д-р Людмил Стоянов.
Фолклорни фестивали и събори
Местните власти от „трите страни на границата” работят за задълбочаване на трансграничното сътрудничество и за заличаване на административната подялба на балканските народи. Припомняме, че за извършване на търговия по граничната бразда е необходимо специално разрешително, което се издава само от община Кюстендил

Село Бобешино се намира в Чудинската планина.

През него са минавали т.нар. "Железарски пат" и "Борнарски пат", които през средновековието са свързвали областта с Кюстендил и Крива паланка. Най-старото писмено сведение за селото е от 1866 г., тогава то е имало 38 домакинства и 322 жители.
Фолклорни фестивали и събори
Черквата "Свети Йоан Кръстител" в Бобешино е построена е през 1886 г. Намира се на самата българо-сръбска граница, над селото.

През 1920 г., съгласно Ньойският договор, границата минава през самия храм, но след намесата на местното население, международната комисия се съгласява и тя е прокарана на няколко метра от черквата.

За контакти: тел. : 078 / 550 035; 0882 88 51 43; 07935 285 - кметство
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община КюстендилАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания