Музикални и танцови прояви

Международен фолклорен фестивал ''Божурите'' край с.Беловец
ежегодно събитие

с.Беловец,Община Кубрат,Област Разград

Вашата оценка
3.6 от 9 гласа
Април 2023

 
На около 5-6 км. югозападно от с.Беловец, и на около 40 км. от г. Русе, на дължина от 5 км., се намира природно - защитената местност “Божурите” (Мющерека). Граничи със землището на с. Смирненски и гр. Глоджево, Русенска област.
Фолклорни фестивали и събори
Местността е естествено находище на див божур ( Paeonia Peregrina Mill ) и е разположена на площ от около 50 дка.
Фолклорни фестивали и събори
Със заповед № 1187/19.04.1976 г. на Министерството на горите и горската промишленост, местността има статут на защитен природен обект. Дивият божур цъфти в края на месец април и началото на месец май.
Фолклорни фестивали и събори
Години наред, в началото на месец май, стотици хора – певци и танцьори, се стичат сред червеното море от разцъфнали божури.

С народните носии, с хубостта и младостта на участниците, с прекрасните песни и обичаи, тези мигове се превръщат в истински народен празник.

Международният фолклорен фестивал „Божурите” се явява като духовен мост и пазител на фолклорните традиции на балканските народи.

Чрез любовта към народното творчество и традициите на своя народ балканските народи са една надежда за по – добро бъдеще, за утвърждаване на мира и сигурността на народите от тези страни.

В шатри представители от кметства на общината показват своето кулинарно изкуство като предлагат характерни народни ястия, от които всеки можеше да опита – вкусни гозби, чеверме, скара, питки, баници, баклави и други сладкиши. Така кулинарната част обогати проявата и я насити с още по-добро настроение и празничност.

Фестивалът няма конкурсен характер, но най – добрите изпълнители ще бъдат включени във вечерни концерти и прояви в други населени места от региона.
Фолклорни фестивали и събори
Условия за участие

Във фестивала могат да участват:
1. Певчески състави.
2. Танцови състави и ансамбли.
3. Индивидуални изпълнители.

Времетраенето на изпълненията :
1. За ансамбли – до 15 мин.
2. За певчески и танцови състави - до 10 мин.
3. За индивидуални изпълнители - до 5 мин.
4. За чуждестранни участници - до 30 мин.

Разходите по пребиваването на чуждестранните групи до 3 дни са за сметка на организаторите. Всички пътни разходи на колективите от България са за сметка на участниците.

Организаторите поемат еднократно хранене на групите от България. За всички чуждестранни участници, организаторите са подготвили програма, включваща срещи с дейци на културата и увеселителни мероприятия.
Фолклорни фестивали и събори
НЧ "Светило - 1926"; село БЕЛОВЕЦ; Адрес "Искър" 4, п.к.7321
Телефон 0884579784; E-mail svetilo1926@abv.bg


За повече информация :
Община КубратАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания