Музикални и танцови прояви

Ботеви празници в с.Зверино
ежегодно събитие

с.Зверино,Община Мездра,Област Враца

Вашата оценка
04.06.2020 г. -
04.06.2020 г.


 
На 4 юни завършват Ботевите празници в с.Зверино с празнично тържество и заря. Чества се преминаването на последните Ботеви четници през река Искър.
Населението е гостоприемно и отворено към празниците. Още от посрещането на новата година, през Василовден, Ивановден и Йордановден, Цветница, Лазаровден, Великден, и така до края на годината. Всички празници се почитат, уважават и празнуват. Събор на с. Зверино, на който всяко семейство опъва богата трапеза и кани гости - Димитровден, стар стил.

Село Зверино се намира в планински район, в живописното дефиле на река Искър, на около 70 км от София. Разположено е от двете страни на устието на малката рекичка Златица. Съставено е от махалите Сивец, Кемеро, Слого и Долна махала. По-малко са къщите в Оданат, в Крайще и Зад Камик (Гарата).

Землището на селото обхваща около 36 000 дка и граничи със селата Игнатица, Оселна, Злидол, Черепиш и Люти брод. В близост се намират също и селата Очиндол (селото на героя на Иван Вазов Дядо Йоцо), Челопек (селото на героинята Баба Илийца), Згориград и Паволче. Най-близките градове са Мездра (на около 18-20 км), Враца (на около 30-40 км), Своге и София.

Етимологията на селото идва от името на местен хайдутин - Нено, който първи се осмелил да се пресели в местността с младата си и хубава жена. Земята там била плодородна, но народът се страхувал, защото освен вълци там вилнеели и кърджалии. Кръстили първия смелчак Звер Нено, а по-късно започнали да наричат цялото село Зверино. Река Златица е малка река течаща през махалите кемера и слого, но селото като цяло е разположено на двата бряга р. Искър!

Населението отглежда предимно овце, кози и по-малко говеда. Обработваемата земя е малко, почвата е бедна. За нуждите на всяко домакинство се отглеждат царевица, лук, картофи, боб, пипер и домати. Населението е трудолюбиво. Служебно хората са ангажирани в няколко фирми и предприятия в селото, но по-голямата част е ангажирана в градовете София, Мездра и Враца.

В близост до селото се намират Черепишкият манастир, известните отвесни скали Ритлите, паметникът на Дядо Йоцо и манастир Седемте престола. Недалеч се намира и пещерата Леденика във Врачанския балкан, а също така и проходът Вратцата.

За контакти :
Кметство : E-mail: zverino@mail.bg

За повече информация :
Сайт на с.Зверино
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания