Музикални и танцови прояви

Международно гайдарско надсвирване в с.Гела
ежегодно събитие

с.Гела,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4.3 от 19 гласа
04.08.2021 г. -
05.08.2021 г.


 
Надсвирването се открива в пьрвата събота на м.Август, а в неделя прелива в традиционния Илинденски събор на Гела. Надсвирването се провежда на поляните до параклиса ''Св. Илия'' над селото.
Фолклорни фестивали и събори
Родопското село Гела събира отново майсторите на каба гайдата за поредното гайдарско надсвирване. Целта на фестивала е да популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.
Фолклорни фестивали и събори
От година на година фолклорното събитие събира все по-голяма популярност. Многобройните почитатели на родопската гайда заприиждат ден-два по-рано. Компетентно жури оценява изпълненията на участниците. Наградите са парични, предметни, а всеки участник си тръгва с грамота.
Фолклорни фестивали и събори
Участниците се разпределят в три възрастови групи, при следния регламент:
Първа възрастова група - до 14 години – изпълнение на свободна програма до 5 минути;
Втора възрастова група - от 15 до 20 години – задължително изпълнение на бавна и бърза мелодия до 6 минути;
Трета възрастова група - над 21 години - изпълнение на бавна и бърза мелодия до 7 минути.
Фолклорни фестивали и събори
Конкурсната програма стартира в 10 часа в събота и завършва с награждаване на лауреатите вечерта преди концерта на фолклорен ансамбъл "Манол Радичев" от Гела.
Фолклорни фестивали и събори
Поканени са да участват всички изпълнители на каба гайда от страната и чужбина без ограничения като се запишат предварително или на място. Редът на явяването се определя с жребий. По преценка на журито може да бъдат допуснати и изпълнители на жура гайда.

От над 100 години насам местните се събират на поляните край параклиса „Свети Илия”, а във всяка къща в селото за празника се върти чеверме.

Безброй чевермета ще се извъртят за двaта дни и на поляните. Край безчет палатки се има всякакви възрастови компании. Във въздуха се носи аромат на печено, кебапчета и кюфтета.

Това, което отличава гайдарското надсвирване на Гела от всички останали събори, насвирвания и надигравания е, че не точно състезанието е най-важното.

”По-важно е хората да дойдат, да се докоснат до планината, до гайдата, до душевността на родопчанина, до това, което сме ние всъщност. Защото без хората я няма планината.”

Задължително за този ден се готви чеверме.
Чевермето е традиционна родопска кухня... Най-мого чевермета са се изпекли през 1928-ма година, няма да сгреша мисля, че 20 или колко, са наредени така на една скара и се пекат.
Фолклорни фестивали и събори
И се избира най-хубавия браф, най-хубавата овца, така да бъде крехко, да бъде бяло месцето, да не е жилаво, да бъде хубаво изпечено.

Майсторите знаят как, ако бръкнат така с ножа и ако пуска още кръв, значи печеното не е готово.

Знаят, да го кажа така на диалект, да се отхлопне от кокала, да се отлющи от кокала, тогава чевермето е хубаво...
Фолклорни фестивали и събори
Посетителите на гайдарското надсвирване варират от 8000 до 13 000 хиляди на година.

За контакти :
Телефон на секретар: +359 887646726

Председател на организационния комитет:
Телефон: +359 888879992; e-mail: stefan_gerdjikov@abv.bg

НЧ "Съзнание-1929"; Телефон: 03030560 GSM: 0887646726
e-mail-читалище: ch.gela@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания