Музикални и танцови прояви

Ден на Славянската писменост, българското образование и култура в гр.Бургас
ежегодно събитие

гр.Бургас, община Бургас, Област Бургас

Вашата оценка
4 от 2 гласа
24.05.2020 г. -
24.05.2020 г.


 
Празненството в Бургас започва с химна на Кирил и Методий „Върви, народе възродени" и продължава с традиционното шествие по улиците на морския град.
Фолклорни фестивали и събори
Близо 1000 души се включиха в пеене на химна на писмеността в Бургас на 24 май - Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Идеята е на диригента на представителния смесен хор „Родна песен" при община Бургас Левон Манукян, а поводът е 50-годишнината на хора. Толкова мащабно събитие не се е случвало досега в България, каза маестрото.

В инициативата се включиха над 15 училища, детски градини, пенсионерски клубове, рок - музиканти.

Текстът на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени" е написан през 1892 г. от Стоян Михайловски. Химнът е озаглавен „Химнъ на Св. Св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест.

Панайот Пипков създава на 11 май 1900 г. музиката към химна. 11 май се чества от православната църква като празник на св. св. Кирил и Методий, докато 24 май се е утвърдил като празник на славянската писменост, на българската просвета и култура.

За повече информация :
Община Бургас
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания