Фолклорни фестивали, събори и панаири

Събор на ''Спасовден'' в с.Солища
ежегодно събитие

с.Солища,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4 от 1 глас
02.06.2022 г. -
02.06.2022 г.


 
На Спасовден солищенци правят събор на Солийски връх, качват се по стръмните пътеки и горе правят курбан, наломват пити за здраве и сядат на обща трапеза - палят свещичка и я залепят на Големия камък.
Тук някога е имало църковище (параклис), което местните жители наричат и днес "Св. Спас", а преданието твърди, че е по-старо от сегашното население. Мястото е свещено и хората спазват традициите. Върхът е труднодостъпен и няма водоизточник. Смята се, че той е закрилник на селото от северния студен вятър и че спира градушките.

Село Солища се намира в планински район, който обхваща най-високата част на Родопите - Перелишкия масив. Той е изграден от вулканични скали, предимо риолити. Тук се издигат най-високият връх на Родопите - Голям Перелик (2191 м), връх Малък Перелик (2147 м), а на запад от тях Шилестата чука (2188 м), която днес се нарича връх Орфей. В северния край на селото се извисява Солийски връх (1649 м).

Солища отстои на 4 км от средищното селище Широка лъка, на 26 км от гр. Смолян, на 24 км от гр. Девин, на 24 км от гр. Чепеларе и на 16 км от курорта Пампорово. Разстоянието по маршрута Солища - хижа "Перелик" е ок. 3 км. Селото е отворено към централната пътна мрежа, идваща от Пловдив - Кричим - Девин - Широка лъка - Смолян.

От Перелишкия масив се стичат много потоци, които на места образуват малки водопади и вирове ("Казанът") и оформят оттока на река Луковица (Солицка), приток на Широколъшка река и р. Въча. Селото е водоснабдено от два планински извора.

Една от неповторимите природни красоти на селото е 300-годишната защитена борова гора, която местните жители наричат гальовно Черночето. Наименованието произлиза от думата "чернок", която преведена от родопски диалект, означава "черен бор". Има дървета, толкова големи, че не могат да бъдат обгърнати с две ръце. Черночето е един от символите на селото.

За контакти :
Телефон: 03030/25 58
Телефон: 0885 660 175

За повече информация :
Село Солища
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания