Цели

Фолклорни фестивали и събори
Имаме честта да Ви уведомим,
Че Сдружение ”Празниците на България” си е поставило благородната цел да създаде на единна база данни със събитията - събори, фолклорни празници, чествания, юбилеи, културни събития, театрални, филмови, читалищни, литературни фестивали и др. провеждани на територията на Република България.

Българският народ е родоначалник на едно самобитно движение – Съборите на народното творчество.
Крайно наложително е да се обърне нужното внимание на малките населени места, с цел популяризиране и запазване на фолклорните обичаи и традиции, развитие на селския туризъм и поддръжка на регионални инициативи.

Приканваме всички родолюбци да ни изпратят информация за фолклорното богатство в техия край. Ние ще Ви дадем трибуна

Няма по-голяма национална отговорност от съхраняването на историческите корени, традиции и културно-историческо наследство.

Проекта отдава дължимото на читалищните дейци и самодейци, на техния благороден труд, на самите читалища и тяхната роля на родолюбиви огнища, в които продължава да се опазва и развива българската култура, фолклор и изкуства и ги прави достояние на Европа и света.
Това е възможност за популяризиране и пропагандиране вътре и извън страната на българската национална идентичност, средство за съпреживяване и възпроизводство на важни за обществото стари традиции и обичаи, водещи до развитие на селища чрез запазване на фолклорните обичаи и културни традиции.

Цялата придобита информация ще бъде въведена, и всеки заинтересуван ще има вьзможност да се запознае с културните и фолклорни събития във всяко едно селище на територията на страната.

Кьм настоящия момент липсва обобщена и централизирана културна информация за почти всички селски региони.

Ако има такава, то тя е непълна, фрагментирана или изобщо липсва. От друга страна, интересът към родния музикален, танцов и поетичен фолклор расте всяка година. Съборите са истински празник на традиционната култура, чиято атмосфера трябва да се види и усети. В тях вземат участие певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания, инструментални, певчески, танцови групи и групи за народни обичаи, които изпълняват автентичен български фолклор.
Съборите на народното творчество са не само символ на традицията, те се превръщат в притегателен център и за много чужденци, които обичат българския фолклор и отнасят със себе си частици от него по всички краища на света.

Целта на сайта е да се създадат условия и възможности за устойчиво развитие на селища с цел да се задоволи желанията на българските така и на чуждестранните туристи, които са в търсене на нови места, нови преживявания, социални контакти с хората, които живеят там, непознати местни продукти и т.н. Това са пътувания в търсене на автентичното, на ''културната'' ваканция, която не е само почивка от работата , но и желание да се постигне състояние на вътрешно преоткриване и търсене на нови преживявания.

В този смисъл въведената информацията ще е общодостъпна и удобна за ползване от всички желаещи. Нека помогнем за поддържане и поощряване на традициите.
Ще бъдем поласкани и благодарни, ако ни предоставите информация касаеща Вашия регион, село, град, празник или инициатива.

Колкото информацията Ви е по-обширна и пълна, толкова по-ясна представа ще придобият ползвателите на сайта за културното богатство вьв Вашия регион. Горещо молим за Вашата подкрепа да въведем в сайта актуална информация за стотиците празници, които правят родните ни места да блестят.

Считаме, че резултатите от проекта няма да се ограничат само с представянето на природното и културното богатство на страната, но и ще се спомогне за повишаване на познаваемостта на слабо развитите от гледна точка на туризма региони, създаването на нови туристически продукти и услуги, на нови работни места и повишаване на доходите на хората и благосъстоянието на местните общности като цяло.

Сайтът е създаден с идеална цел и всяка Ваша информация ще бъде въвеждана в сайта. Оставаме отворени за вашите предложения, критики и идеи по всяко време.
Всички данни са получени и предоставени от общодостъпни източници - (wikipedia.org, panoramio.com и др.), читалища, общинска администрация, неправителствени организации, сдружения, организации с идеална цел и родолюбиви съотечественици.

Сружението не получава финасови средства по програми или други пътища за донорство и съфинансиране. Сайтът е изграден и се поддържа само чрез личните средства на членовете си.

Адрес на Сдружението:
България п.к.4002
гр.Пловдив, ул. Свети Горазд 7 , ет.3,ап.7
за Сдружение " Празниците на България"
Председател: Емил Бакиш


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Получените суми се използват за поддръжка на сайта.
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания