Фолклорни фестивали, събори и панаири

Фолклорен събор ''Струма пее'' в с.Невестино
ежегодно събитие

с.Невестино,община Невестино,област Кюстендил

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
Август 2023

 

сертификат

Стотици музиканти, танцьори и певци участват във фолклорния събор "Струма пее" в Невестино. Фестът се провежда около 15 август - ''Голяма Богородица'', когато е и общинския празник.
Фолклорни фестивали и събори
През 1987 г. в Община Невестино за първи път бива се провежда фолклорния събор "Струмски народни напеви"- Невестино, който дава поле за изява, както на самодейни състави, така и на индивидуални изпълнители от всички населени места по поречието на р. Струма, от с.Студена на юг- до гр.Петрич.
Фолклорни фестивали и събори
Главната цел на фестивала е
запазването на фолклорните и танцови традиции и културата на различните етнографски региони в България, да съдейства за съхраняването, развитието и популяризирането на българските национални традиции и обичаи и да съдейства за широк културен обмен между общините и отделните фолклорни състави.
Фолклорни фестивали и събори
На брега на реката, край забележителния Кадин мост, в продължение на два дни изпълнители на автентични народни песни, танци и обреди, инструменталисти и разказвачи от всички възрасти изпълват сърцата на присъстващите с умиление и гордост от съхраненото духовно богатство.

Самобитността и спецификата на този празник на народното изкуство не е единствено в неговата автентичност, но и в представянето на две от най- оригиналните фолклорни области , обхващащи Шопския и Пиринския край и по- точно в тяхното уникално съчетаване.

През 2006г. общинското ръководство на Община Невестино осъществи амбицията да възроди традиционното провеждане на споменатия фолклорен фестивал, под наслов "Струма пее".

Той се провежда на сцената в парка на селото.

Tози фестивал е поле за изява на фолклорни състави и изпълнители, които да покажат таланта си чрез българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор.
Празничната програма започва с изпълнение на детски фолклорен ансамбъл от село Невестино.

Фестивалът има конкурсен характер. Жури от специалисти в областта на фолклора ще оценява изпълненията.

Всички участници получават грамоти за участие, а най- добре представилите се плакети за групите/ медал за индивидуалните изпълнители и диплом.
Фолклорни фестивали и събори
В зависимост от получените заявки за участие, Община Невестино си запазва правото да променя времетраенето на фестивала, за което ще бъдете своевременно уведомени.

ОБЩИ УСЛОВИЯ:
Конкурсната програма продължава ,съобразно подадените заявки за деня. Класирането за деня се обявява в края на всеки фестивален ден.

В конкурса могат да участват изпълнители, които представят изворен и обработен фолклор в певческото, танцовото и инструменталното изкуство разпределени в три възрастови групи и раздели:


Групи:
І група: до 12 год.
ІІ група: до 18 год.
ІІІ група: над 18 год.

Раздели:
А.словесно изкуство;
Б.песенно изкуство;
В.танцово изкуство;
Г.инструментално изкуство
Фолклорни фестивали и събори
При подготовката на Програмата за участие,ръководителите следва да се съобразят със следните изисквания :

Певчески групи - 2 песни бавна и бърза,по два куплета от песен- до 6 минути;
Танцовите състави се представят с - 2 изпълнения- 1 от шопската фолклорна област и 1 по избор на изпълнителите- до 15 минути;
Инструменталните изпълнители /групи/ с - 2 изпълнения- до 10 минути
Индивидуалните изпълнители - певци - 2 изпълнения- бърза и бавна песен,по два куплета от песен- до 6 минути
Индивидуалните изпълнители – инструменталисти - 2 изпълнения-до 10 минути
Разказвачи на народни легенди, предания,хумор и др. - 1 изпълнение до 5 мин.
Колективите за народни обичай представят - 1 обичай до 10 мин.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: адрес: Невестино, ул. Христо Ботев 1
телефон: 07915 2230

сертификат

Сайтът www.sabori.bg е медиен партньор на събитието.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания