Област Бургас

Кукеровден на ''Месни Заговезни'' в с.Зидарово
ежегодно събитие

с.Зидарово,Община Созопол,Област Бургас

Вашата оценка
3 от 1 глас
16.02.2020 г. -
16.02.2020 г.


 
Кукеровден се празнува на Месни Заговезни, като се събират съселяни от цяла България. Кукерите са запазили автентични кожени костюми. Носят маски на лицата си и дървени чалове, пояси с хлопки и звънци на кръста.

Изпълняват древните обичаи. В групата на кукерите атракция са булката и дяволчетата, които цапат със сажди, за здраве и берекет.

Празникът събира множество хора от селото и такива, които живеят и работят извън селото. Това е един много голям празник за селото.

В Зидарово има забележителности, които си струва да се видят. Една от тях е Аязмото.

Носи се легенда, че преди време хора под въздействието на алкохол са го разрушили, но не след дълго те и техните семейства намерили смъртта си. В този параклис, наречен Аязмото, има лековит извор - носят се легенди, че слепите, които си измият очите, проглеждат. Говори се също, че желание, пожелано там, се сбъдва.

Аязмото е открито от баба Злата от село Зидарово.

Тя имала трима синове и една дъщеря. Най-малкият се казвал Велико. Той бил сляп /струпей по очите - казано от баба ми Кера, сестра на баба Злата/. Срещу Велики четвъртък баба Злата сънува сън, в който й се явява Света Богородица и й посочва точно мястото на Аязмото.

Единственото условие, което Св. Богородица иска от нея, е било да отиде на мястото със съпруга си Стоян, който не е зачитал християнската религия.

Трудно им е било на двете сестри да склонят дядо Стоян. Въпреки това дядо Стоян заради сина си решил да отиде. С клечка боднали и вода потекла, изчакали да се избистри и измили очите на Велико. На Великден баба Кера отишла да му занесе боядисано яйце. Велико я посрещнал с думите:
- "Лельо, лельо, пиленцата хвърчат, виждаш ли ги"?

След като Велико прогледнал, родителите му направили малък параклис. За съжаление Велико починал на 18 години от туберкулоза и сега не е между живите. Потомците на баба Злата са живи и здрави, нейните внуци имат деца, някои от които живеят в село Зидарово. Внукът й Стоян е известен нестинар. /написано от Таня, внучка на баба Кера от село Зидарово/

За контакти : тел. 05519 216, секретар 05519 2332

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания