Област Бургас

Храмов празник ''Св.Никола'' в гр.Черноморец
ежегодно събитие

гр.Черноморец,община Созопол,област Бургас

Вашата оценка
09.05.2020 г. -
09.05.2020 г.


 
На 9 май от 09.00 часа църквата “Свети Никола” в гр. Черноморец чества храмовия си празник. Храмът е осветен през 1858 година. Той е създаден от гръцки моряци, които корабокруширали в Созополския залив.
Фолклорни фестивали и събори
Моряците се спасили на брега край тогавашното село Свети Никола и видели, че от гемията им изплувала иконата на Свети Никола, която носели със себе си.
Фолклорни фестивали и събори
Когато си тръгнали, те оставили иконата на местните хора да я пазят, а по-късно да съградят храм, посветен на Чудотвореца - покровител на моряците.
Фолклорни фестивали и събори
Мястото, където е изградена църквата
е старо, култово светилище, известно с аязмото и лековитата вода. Преди да бъде изградена тази църква в селото е имало манастир в местността “Червенка” с името “Константин и Елена”, който е бил български в противовес с гръцкото влияние. Ценна утвар и икони са унищожени от отстъпващите турски войски по време на Руско-турската освободителна война.

Монаси успели да скрият част от иконите и кръстове, които са били преместени по-късно в новата църква. През 1995 година, в деня на Вяра, Надежда и Любов в храма “Свети Никола” избухнал пожар. От него са спасени резбован дървен кръст с обков, свещници, напрестолно евангелие - подарък от руските войски. Няколко години след пожара църквата е възстановена изцяло със средства на родолюбиви българи.

"Когато пристигнах тук, всичко наоколо беше изсъхнало. Само пред входа бяха запазени два кипариса - те се засаждат на свети места като символ на ангелските мечове, охраняващи входа на райската градина. Съхранили са се от времето, когато някой преди мен също е искал мястото да е красиво. Обичам растенията и започнах да засаждам интересни видове цветя и дървета. "

Грижите за растенията отнемат голяма част от времето на отец Стилиян - само за да бъдат поляти стотиците стръкове са нужни поне два часа дневно. "Винаги усещам от какво имат нужда - все едно ми говорят", споделя той.

Но пък резултатът е наистина впечатляващ - потъналият в зеленина и багри двор ухае на живот и всеки, който попадне тук дори за малко, усеща царящата хармония. Виждайки този земен рай, на миряните може би им е по-лесно да си представят как изглежда небесния. Но и страстта за живот в тях със сигурност закипява и това едва ли им навява желание по-скоро да зърнат небесното царство.

Свещеникът е тук целогодишно и с радост ще ви разкаже историята на това място, вълнуващите легенди за това как е възникнало селището и... разбира се, историята за моряците корабокрушенци, които с общи усилия построили църквата преди няколко столетия.

За контакти :
Кметство: тел. 0550 42234, секретар 0550 42710

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания