Област Бургас

Кукеровден и Обичай ''Паликош'' в с.Бродилово
ежегодно събитие

с.Бродилово,Община Царево,Област Бургас

Вашата оценка
4.6 от 8 гласа
22.02.2020 г. -
23.02.2020 г.


 
Кукеровден и Обичай ''Паликош'' се отбелязват седем седмици преди Великден. Кукеровден се състои от три основни обредни действия и всяко едно от тях има определена цел:
Фолклорни фестивали и събори
Първото е тричане на кучета – вярва се, че триченето премахва заболяването бяс по животните.
Фолклорни фестивали и събори
Второто е кукеровите игри – маскираната дружина трябва да прогони лошото и злите духове както от хората, така и от самото село.
Фолклорни фестивали и събори
Третото действие се нарича Паликош – ритуалът е свързан с вярата в пречистващата сила на огъня и прогонването на злите сили, с осигуряването на плодородие, здраве и дълголетие.
Фолклорни фестивали и събори
При кукерските игри главни действащи лица са мъжете. Още от Коледа и Нова година се определят длъжностите – кукер, доктор, бръснар, орач, сеяч, магаре, бабата, булката и т.н.
Фолклорни фестивали и събори
Най-важната фигура в този ритуал е кукерът. В Странджа планина той е само един и без маска.

Облечен е в костюм от бели овчи кожи, лицето му е начернено. На главата си има шапка, а на кръста въже, на което са завързани хлопките.

Неотменен атрибут е „пометаш”-а – дълъг прът с парцал на края. Този парцал е нацапан със сажди и с него се бележат къщите, през които минава кукерът и неговата дружина.

Друга важна фигура е Царят, който трябва да е от добро, здраво и стабилно семейство, да е човек, които обича полската работа и първото му дете да е от мъжки пол.
Фолклорни фестивали и събори
В неделя на Сирни заговезни се прави Паликош. Кош, пълен със слама, се запалва и се издига нависоко на хорището (място, където се играе хоро).

Възрастните хора наричат:
- „Както гори кошът, така да изгорят злините, клеветите, лошотиите, кражбите“.
Фолклорни фестивали и събори
Около горящия кош играе цялото население. Когато кошът падне на земята, всички го прескачат, та да няма бълхи през годината.

Накрая всички си хващат ръцете и се прощават като казват:
- „Дай да се простим! -Простено да ти е!“ .

По-младите целуват ръце на по-възрастните и им искат прошка. Щом свършат паликошът и хорото, всички се събират по родове и заговяват.

Заговява се с баница със сирене – плакета, и варена кокошка, а на другия ден вече се пости.

Читалище "Екзарх Антим I -1928 г."
Телефон 059068/310; 0887892877;
E-mail chitalishte_brodilovo@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел.: 0590 68215

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания