Област Габрово

Събор на ''Св.Арх.Михаил'' в с.Кормянско
ежегодно събитие

с.Кормянско,Община Севлиево,Област Габрово

Вашата оценка
08.11.2022 г. -
08.11.2022 г.


 
Празник на селото.
Съгласно традициите, съборът на селото се провежда в деня на храмовия празник, Димитровден. Допреди двадесетина-тридесет години съборът беше повод за среща на родове, приятели и близки, но с течение на времето значението му като общоселско социално събитие значително намаля.

Кормянско е село в Северна България. То се намира в община Севлиево, Област Габрово. На 2 километра от него се намира река Росица, където може да се практикува риболов.

Село Кормянско е разположено в северозападната част на Севлиевската котловина, на 6 км от Севлиево по стария път за Ловеч. Намира се на южния склон на хълм и затова има леко амфитеатрално разположение. Близо до селото протича река Росица, която прави S-образни криволичения в местността Вововица.

Днес в Кормянско има една черква - "Св. Димитър". Храмът официално се води действащ, но свещеник в селото няма и когато имат нужда, хората канят такъв от Севлиево. Решението да се издигне православен храм било взето още през 1883 г. През 1884 г. селяните с доброволен труд докарали необходимите материали за строежа. Понеже в селото нямало каменоделци, каменните стълбове за вътрешността били докарани от с. Радювене, Ловешко. Строежът започнал на следващата 1885 година. Строител бил Уста Павел Колев от Тревненско. Храмът бил завършен през 1888 г.

Изографисването било дело на зографа Наум Илиев, българин от Македония, от с. Селце, Мала река. Вероятно майстор Павел Колев е бил автор и на иконостаса, тъй като има сведения, че той е правел и семпли струговани иконостаси. Що се отнася до царските двери и венчилката, по стилови особености те определено са били дело на тревненски майстори, макар и да няма данни кой точно е техният автор. След Освобождението е било практика зимно време, когато не са на гурбет, тревненските майстори да изработват типови царски двери, венчилки и амвони, по размерите на които след това след това били правени иконостасите. Тъй като средствата на хората от селата в региона били ограничени и не могли да си позволят изработването на цели резбовани иконостаси, те си купували само тези вече готови елементи и спрямо тях довършвали украсата на храмовете си.

Църквата в с. Кормянско е трикорабна, кръстокуполна, едноапсидна, без притвор, изградена от дялан камък, фугирана, с камбанария. Апсидата и рамената на трансепта са леко издадени от корпуса на сградата. Куполът е със заострен връх и лежи върху барабан, осветяван от осем прозореца. Покривната конструкция от четирите страни на сградата има кобилична форма – над входа, над апсидата и над двете рамена на трансепта. Макар и строен след Освобождението, архитектурата на храма е късновъзрожденска. Късновъзрожденски са и иконите, венчилката и тронът.

Църквата е богато осветена както от прозорците под купола, така и от тези отстрани на сградата. Емпорията е осветена от два по-малки прозореца, разположени над големите прозорци на входа и от два странични – по един от всяка страна на сградата. Белият цвят на стените придава допълнително усещане за светлина и простор. От емпорията по стълба се стига до камбанарията.

Както е обичайно, над входа има изображение на патронния светец. Той държи копие в лявата и кръст в дясната ръка. Отвън входът се охранява от два ангела – по един от всяка страна. Този отляво върху кърпа в ръцете си държи съд, в който са поставени уредите на мъченията на Христос – копие и пръчка с гъба, а другият отдясно, отново върху кърпа, държи кръст. Пространството над главите им до възпоменателния надпис е запълнено с флорални мотиви в сини тонове, които отлично изпъкват на слъчневожълтия фон. В основата на големите мотиви има по-малки, трилистни, в тухлено червено. И големите, и по-малките мотиви не представят реални растения.

Над ангелите на входа на черквата стои следният възпоменателен надпис: „Сей божественъ храмъ святаго великомучерника Димитрия съградися в лето Христово 1888. С. Кормянско”. Отвътре храмът е измазан и варосан в бяло, но не е изписан. Иконостасът е късновъзрожденски, триделен, като страничните крила са леко издадени под ъгъл напред, към вътрешността на храма. Върху много от иконите и утварите се четат дарствени надписи с имената на хора от селото, с чиито средства са изрисувани или изработени някои от елементите от украсата на храма. Поради ограничените финансови възможности на местните жители пространствата между отделните икони и регистрите не са изпълнени както е обичайно с дърворезба, а са дъсчени, оцветени в бледосиво и имитиращи мрамор.

За съжаление, царските двери бяха откраднати преди няколко години. На тяхно място днес са поставени нови двери, различни по стил от останалата част на иконостаса. Те също са таблични и без дърворезба, но са боядисани в кафяво и изглеждат не на място на фона на бледосивата, имитираща мрамор олтарна преграда. Както е традиционно, върху дверите е изобразена сцената Благовещение, а под нея са образите на св. Григорий и св. Василий. Най-отгоре в медальони виждаме светите пророци Соломон и Давид със свитъци в ръце.

За контакти :
Кметство : 06733/22-10 ; 06733/22-32
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания