![]() |
Фолклорни фестивали, събори и панаири | ![]() |
![]() |
![]() |
На софра с веселба | ![]() |
![]() |
![]() |
Литература и изкуство, изложби | ![]() |
![]() |
![]() |
Кино и театър | ![]() |
![]() |
![]() |
Религиозни и храмови празници | ![]() |
![]() |
![]() |
Музикални и танцови прояви | ![]() |
![]() |
![]() |
Плаващи празници | ![]() |
Област Ловеч

Ден на гр.Ябланица |
ежегодно събитие |
гр.Ябланица,Община Ябланица,Област Ловеч
Вашата оценка
“Свети Дух” – Ден на Ябланица и традиционен летен панаир “Свети Дух”.

Тържествено отбелязване Деня на Ябланица и традиционния панаир с концертна програма и водосвет, организирани състезания по футбол, волейбол, коло-рали и коло-обиколка на гр. Ябланица.

Ябланица е основана през 18 век. През 1968 г. Ябланица официално е обявена за град. През м. септември 2004 г. е обновен центърът на града. На 1 декември 2004 г. започва изграждането на градски парк — една отдавнашна мечта за ябланчани.
Квартал Деветте дола — на 3 км западно от Ябланица в посока и на пътя за София.
Квартал Шумнене: Горно Шумнене (на 2 км северозападно) и Долно Шумнене (на 2 км северно) от Ябланица, в подножието на старопланинското разклонение Драгойца.
Махала Борьов дол — на 3 км западно от Ябланица и на 1 км от Горно Шумнене.
Махала Габровица — на 2 км южно от Ябланица по посока и на пътя за Тетевен.
Махала Камен дол — на 8 км югозападно от Ябланица.
Махала Нановица — на 3 км югоизток от Ябланица.
Махала Липово - на 7 км на изток от Ябланица.
Махала Прелог — на 4 км източно от Ябланица.
Близо до градчето се намира пещерата Съева дупка, известна със своята красота. Близкият планински масив от Предбалкана Драгойца представлява приятно предизвикателство за любителите-туристи. Местността Окапците предлага условия за отдих и туризъм, благодарение на прохладната река и изградените площадки и маси. Гложенският манастир също е в близката околност на Ябланица.
Традиционно ястие за Ябланица е кротмачът с печени чушки и топла домашно приготвена питка. Също така и "варивото", приготвя се от овче месо. Десертът е халва или локум, който върви с бяло вино. Много характерен е също т. нар. "бял мъж", който се приготвя от леко ферментирало прясно овче сирене по специална технология. Консумира се както със мед, захар или сладко, така и със "топеница" (шарена сол), сирене и др.
За повече информация :
Община Ябланица
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"
Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"
Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.