Област Пазарджик

Кукерски игри ''Рогача'' в с.Бъта
ежегодно събитие

с.Бъта,Община Панагюрище,Област Пазарджик

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
23.02.2020 г. -
23.02.2020 г.


 
Един от традиционните български празници, станал като символ за селото е Кукерския разник „Рогача“, празнува се всяка година на Сирни Заговезни.
Фолклорни фестивали и събори
На този ден на мегдана се изнася рогач елен направен от дървен скелет на четиринго животно с глава и рога на елен.
Фолклорни фестивали и събори
Покрит е с черга и окичен с много чанове и звънци, носи се от двама мъже. Има много хора и деца маскирани, които под звуците на звънците играят и гонят злото.

Празникът бе открит в двора на училището. Сред причудливите кукерски маски имаше всякакви митични създания, дори и дявол, но безспорната атракция бе Рогачът.

Кукерският празник в панагюрското село Бъта се прави от дълги години. Той винаги събира всички бътовци и много техни гости. Карнавалът има за цел да прогони злите сили, да донесе здраве и плодородие.

Един от най-интересните персонажи, показани на събора беше този на дявола. Сред участниците в кукерския празник имаше дори съвсем малки деца. Всички те бяха с интересни костюми, изработени с помощта на техните родители.

Безспорната атракция на кукерския празник се оказа Рогачът. Конструкцията му наподобява добре познаната камила, но разликата е, че прилича на елен рогач.

Той е окичен със звънци и се води от маскиран водач, който го държи вързан на верига.

За най-атрактивните участници в събора имаше награди. Кукерският празник беше съпроводен с много музика и веселие, както и конкурси за най-стилна маска и за най-малък участник.
Фолклорни фестивали и събори
Друг голям празник в селото е Гергьовден.

На този ден се дава курбан от цялото село в църквата „Свети Георги Победоносец” , на мегдана се извиват кръшни хора и се пеят гергьовски песни от самодейците, а тържествата след обед продължават на стадиона с борби за спечелване на гергьовското агне, силови спортове и футболен мач.

Организатор : Народно читалище "Никола Йонков Вапцаров" – с. Бъта

Контакти : 03533/221

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори

Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания