![]() |
Фолклорни фестивали, събори и панаири | ![]() |
![]() |
![]() |
На софра с веселба | ![]() |
![]() |
![]() |
Литература и изкуство, изложби | ![]() |
![]() |
![]() |
Кино и театър | ![]() |
![]() |
![]() |
Религиозни и храмови празници | ![]() |
![]() |
![]() |
Музикални и танцови прояви | ![]() |
![]() |
![]() |
Плаващи празници | ![]() |
Област Плевен

![]() |
Обичай ''Петльовден'' в с.Голица |
ежегодно събитие |
с.Голица, Община Долни Чифлик, Област Варна
Вашата оценка
4.5
от 10 гласа
Честване на Петльовден на 2 февруари. В ранни зори жените стават и започват приготовления за празника, който е чисто езически. Жените колят петел, с чиято кръв се напръсква портата на дома.

с.Голица, Община ...









Обичай ''Петльовд...


Обичай ''Петльовд...


Честване на Петль...

Честване на Петль...




Скулптурата е дело на Йордан Кръстев, а камъните, донесени от близката река, са редени лично от главния архитект на общината Живко Железов.

В соцвремената празникът бил забранен, но хората тайно пак се събирали. Освен варения петел, на трапезата слагат парен зелник и тиквеник.

С кръшно хора на мегдана точно по пладне започна Петльовден и в Голица. След това на обща трапеза се събраха над двеста голичани и техните гости. Автентичните ритуали за Петльовден бяха представени от самодейците на читалище „Христо Ботев – 1928”.

Десетки петли отидоха курбан за мъжките рожби.
Интересен кулинарен специалитет е "втасал пипер" с крушева чорба от диви круши които предварително се заливат с вода която втасва заедно с крушите и с нея се залива пипера овкусена с /крухче сол/
Типично за голишката кухня е приготвянето на парена баница зелник която се счита за върха на кулинарията.
Друго типично ястие за голишката кухня , което се сервира за десерт е така наречения "дървен булгур " който се приготвя от булгур и сушени плодове, като дренки, праскви, ябълки сини сливи.
Овкусява се със захар. Приготвя се при весели и тъжни събития - сватба, кръщене, годежи и помени на починали. Тази традиция се е запазила и до днес в кухнята на голишката домакиня.
Легендата разказва, че смела голичанка по време на турското робство заклала петел, намазала с кръвта му момчето си и така заблудила турците, които искали да го вземат и направят еничарин.

За контакти : Читалище "Христо Ботев - 1928"
Адрес: с.Голица,общ.Долни чифлик,обл.Варна; Село Голица
Телефон: +359 05149220; 0899676249 ; E-mail chitalishte_golica@abv.bg
тел.05149/22-20, 0884/619-978; e-mail: obst_dchiflik.golica@mail.bg
Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.