Област Пловдив

Събор на с.Чоба
ежегодно събитие

с.Чоба, община Брезово, Област Пловдив

Вашата оценка
11.08.2019 г. -
11.08.2019 г.


 
Традиционен събор - на 11 август всяка година.
Фолклорни фестивали и събори
За пръв път името на селото се споменава в джелепкешанския регистър от 1576 г., където за него е записано дословно следното: "Каза Филибе, нахия Караджа даг. ... Село Чока обалъ /Чоба/. Ферхад, син на Абдуллах, нов - 30; Яхши, циганин, нов - 30"/ Лит. :Извори за българската история, том 16, Сф, БАН, 1974 г., стр.55./.

В периода XVI-XVII в. е било с напълно мюсюлманско население. Предишното име е било Турска Чоба.

Името на селото се споменава още и във един съкратен иджмал регистър на извънредния данък "авариз" за Пловдивско от 1622 г.,като въпросният документ се съхранява в Генералния държавен архив на Република Турция — в Истанбул,под сигнатура BOA MAD 3398,s.4-15/с описите на общо 222 пловдивски села от петте нахии на казата Филибе,които са следните:Конуш,Караджа даг,Гьопса,Рупчос и Коюн тепеси,като във този данъчен регистър по същество за пръв път се споменава за съществуването на нахията Рупчос.

Отстои на 50 км североизточно от гр. Пловдив, на 4 км южно от гр. Брезово и на 15 км югозападно от гр. Раковски. Има читалище и църква. Общопрактикуващ лекар обслужва населението на селото.

Близостта на Чоба до град Пловдив и Родопите предоставя възможности за туризъм в планината, както и посещения на исторически забележителности като „Старият град” в Пловдив, Римският амфитеатър, Асеновата крепост и Бачковският манастир.

Интерес представлява Асеновата крепост, символ на Асеновград, намираща се на 52 км от селото. От нея са запазени чест от крепостните стени и църквата - Св. Богородица Петричка, която е един удивителен паметник на старобългарската архитектура.

Бачковският манастир, намиращ се на разстояние 60 км е вторият по големина български манастир. Той е един от 100-те най-предпочитаните културно-туристически дестинации в България, поради богатата си историческа стойност.

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания