Област Смолян

Ден на гр.Златоград
ежегодно събитие

гр.Златоград, Община Златоград, Област Смолян

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
21.11.2018 г. -
21.11.2018 г.


 
Отбелязва се освобождението на Златоград от Османско иго. Една от най-ярките дати в историята на Златоград е 21 ноември – Денят на Освобождението ни от многовековно османско владичество.

Фолклорни фестивали и събори
През 1912 година, 21-ви пехотен средногорски полк начело с полк. Серафимов, освобождава Средните Родопи.
Фолклорни фестивали и събори
На тази дата златоградчани отдават почит на загиналите за свободата на града. В Златоград винаги са живеели трудолюбиви и гостоприемни хора, хора с дух и воля да се доказват и развиват.
Фолклорни фестивали и събори
По традиция се поднасят венци и цветя на паметниците на загиналите за Освобождението на Златоград.

Организира се празнично шествие за жителите и гостите на града с гвардейски и мажоретен отряд съпроводени от духов оркестър, които допринасят за празничното настроение.

След официалната част има празничен концерт в залата на ОНЧ „Просвета”, организират се и изложби на местни и чужди творци.

През цялото време на турското владичество, родопчани не престават да се борят за своята свобода и въпреки трудностите, запазват своето българско самосъзнание и идентичност.

Паметник на Дельо хайдутин на мястото, където според легендата е смъртно прострелян.

Град Златоград се прославя с песента за Дельо хайдутин, която се носи в космоса.

Той е селище с богата култура и многовековна история.

На територията му се намира най-старата построена по време на Османското владичество църква в Родопите - “Успение Богородично” - построена през 1834 год., сградата на най-старата поща в България и килийното училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – “Златоградски писмовник” (1852 г.).
Фолклорни фестивали и събори
Характерен облик на града придава и архитектурният резерват. За българските етнографи, историци и филолози, Златоград е средище на най-старите традиции на материалната култура и бита на българския народ. Постройките в резервата се отличават с белите си зидове около дворовете, с откритите одрове, с широките дъбови врати. Срещат се елементи от ксантийски и пловдивски тип. В дворовете на повечето къщи има кладенци, оградени с дъбови кошове, с “въртки“ за въжето и стрехи от едноулучени керемиди.

В Златоград са регистрирани 120 архитектурни и археологически паметника.

Основните религии, изповядвани в Златоград, са източно-православното християнство и ислямът. Две са основните религиозно-етнически български общности които населяват града, основна съставена от помаци изповядващи ислям и втора от християни изповядващи източно православие.

Има две църкви - "Св.Георги", в чиито двор е и Взаимното училище. Другата църква, построена по време на Османската власт е "Успение Богородично". Тя е ниска, вкопана в земята, но е уникална със съхранените икони и мястото, на което е построена - на един от високите и централни хълмове в града. В града има и една джамия, където мюсюлманската общност осъществява своите религиозни и обредни дейности.
Фолклорни фестивали и събори
Етнографският ареален комплекс
е най-голямата съвременна забележителност на Златоградската община. Идеята за създаването му е осъществена от инж. Александър Митушев, който осигурява необходимите материални средства и организация. Това е първият в България и засега единствен частен етнографски ареален комплекс.

Открит е със съдействието и на Златоградската община на 24 май 2001 г. в празничния ден, посветен на българската култура, просвета и славянска писменост

Златоград присъства в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

В Златоград може да видите:

- Етнографски Ареален комплекс на открито
- Паметника на Дельо Войвода
- Лобното място на Дельо Войвода
- Параклисите: Св. Атанас, Св. Неделя, Св.Св. Константин и Елена, Св. Екатерина,
- Уникалната природа на Родопа планина
- Най-старата църква в Родопите - храм-паметник "Успение Богородично"

Фолклорни фестивали и събори
Въпреки трудните етапи, през които преминава българската държава, Златоград остава център на българските традиции, история и култура.

За повече информация :
Етнографски ареален комплекс-Златоград
Община Златоград

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания