Област Смолян

Събор и курбан на параклиса ''Св. Св. Кирик и Юлита'' в с.Солища
ежегодно събитие

с.Солища,Община Смолян,Област Смолян

Вашата оценка
4 от 1 глас
15.07.2019 г. -
15.07.2019 г.


 
Под върха Перелик (Солищенско землище), има обновен параклис. Широката поляна пред него се нарича Чурика - на християнските мъченици Кирик и майка му Юлита.
Фолклорни фестивали и събори
В тяхна чест всяка година на 15 юли (или съботата след тази дата) тук се провежда събор с курбан и всичко по реда му.
Фолклорни фестивали и събори
На деня след празника преди години се е провеждал събор сред нивите и горите на местността Осиката.

След като изкупили земята, солищенци решили да построят параклис, който да се вижда от двете села - Солища и Гращица. Избрали му името ''Св. Прокопий'' - преуспяващ, за да преуспяват в работата си.

На този ден както е редно се задимявали огньовете на чевермеджиите, подреждали се тезгясите на кръчмарите и трапезите.

Традиция било първо да станат старите и поведат хорото - "старо хоро", като под съпровода на тежките гайди възрастните мъже тежко отпявали. По-късно се хващали и младите и хорото ставало по-живо и игриво отговарящо на темперамента им. Тази традиция била прекъсната по "политически съображения" през 1950 година.

И Солийски връх е свещено място за солищенци. На Спасовден се качват на върха и правят курбан за здраве и палят свещички, които залепят на Големия камък.

Преди време там имало параклис, който и днес хората наричат "Св. Спас" . Всички вярват, че върха ги предпазва от студения северен вятър и градушки. Солища има чудесни условия за почивка, където хората да се наслаждават на неповторимите природни красоти през всичките сезони на годината. Районът е много чист в екологично отношение, с разнообразни туристически маршрути.
Фолклорни фестивали и събори
Населението на селото е християнско и има много храмове, в които хората търсят утеха, която да изпълва душата и сърцата им. Както на много места по Родопите и тук съборите са очаквани с нетърпение и са повод за големи приготовления в очакване на роднини и гости. Всяко семейство приготвя специална храна за празничната трапеза, където традиция са чевермето и родопския клин.

За събора на Света Неделя, камбаната на селската църква "Св. Неделя" дело на самоукия майстор Филю Корбаджиев, бие рано и започва празничната литургия, а след това не секват гайдите, песните, хората и веселието.

За контакти : Телефон: 03030/25 58; 0885 660 175
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Село Солища

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания