София област

Кукерски събор ''Ортаници'' в с.Мирково
ежегодно събитие

с.Мирково,Община Мирково,Софийска област

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
23.02.2020 г. -
23.02.2020 г.


 
В село Мирково има няколко ежегодни събора. Най-известният от тях е Кукерският събор, който се провежда всяка година на Сирни заговезни.
Фолклорни фестивали и събори
Жителите на селото и общинската администрация активно участват в подготовката и провеждането на събора. .На площад “ Разкола”, ще се проведе традиционния кукерски карнавал.

По традиция мъжете от селото се преобличат в кожи, украсени с чанове. В нощта на Сирни заговезни из селото се палят огньове.

Жителите на селото прескачат пламъците и въртят над главите си своеобразни факли, т.нар. оратници, за здраве и за да прогонят злите духове.

Докато журито определя наградите, за всички на площада свири мирковската музика. Тържеството приключва с раздаване на награди.

Вечерта (18.00 часа) на площада бе запален и традиционният огън, който се прескача за здраве и се въртят оратниците.

Желанието на организаторите на карнавала в Мирково е тази традиция да се предава от по-старите, опитни и знаещи на по-младите, за да можем да запазим това което ни е съхранило като нация и духовност през вековете и да защитим своята национална идентичност в съвременния все-повече глобализиращ се свят.

За контакти : Читалище "Христо Ботев 1884"
Адрес: Област Софийска, общ.Мирково, село Мирково, ул. "Ал. Стамболийски" № 50.
Телефон: +359 (0)7182 07182/22-74; Email: chitalishtemirkovo@abv.bg
Телефон 071 822 286


За повече информация :
Община МирковоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания