София област

Кукерски фестивал ''Сирница'' в с.Челопеч
ежегодно събитие

с.Челопеч,Община Челопеч,Софийска област

Вашата оценка
4.8 от 11 гласа
23.02.2020 г. -
23.02.2020 г.


 
Събитието Сирница в Челопеч е стойностно и с това, че и на най-мъничките жители на общината участват в маскарада. По-важното е, че зрънцата на добрата стара традиция и християнски обичай са посети в душите на децата.
Фолклорни фестивали и събори
Сирни Заговезни е празник, който е свързан с Великденския календарен цикъл. След този празник започва строгият 40 дневен Великденски пост. Нарича се още Сирни поклади или ората.
Фолклорни фестивали и събори
Богатата обредност на този празник се допълва от Кукерските игри. По традиция община Челопеч е организатор на най-мащабния конкурс за кукери и кукерски маски в региона. И тази година общината ще стане домакин на конкурса за Сирница.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът Сирни Заговезни е притегателна атракция за многобройната публика. В Челопеч има кукерски клуб, който участва в различни национални фолклорни фестивали.
Фолклорни фестивали и събори
На широкия площад на селото бе издигната оригинално украсена естрада, от която компетентното жури имаше възможност да наблюдава участниците. В центъра бе подготвена купата, от която вечерта щеше да пламне обредният огън.
Фолклорни фестивали и събори
Събитието се планира да се проведе в неделя, в парк „Корминеш”. Началният час е 11:00.
Фолклорни фестивали и събори
Очакват се множество участници както от челопешките кукерски клубове, така и кукери от цялата страна. Конкурсът се провежда в категориите за народно творчество и кукерски игри и маски.
Фолклорни фестивали и събори
Участниците са разделени в две групи – индивидуално участие и групово участие. Разделени са и по възраст – до 12 години и над 12 години.

Под звънтенето на чановете започна дефилирането на индивидуалните участници. Всички герои от приказки се изредиха - Червената шапчица, Ян Бибиян, Хитър Петър и Настрадин Ходжа.

В груповите участия аплодисменти получиха Оркестър без име, Лекарите, Ловната дружинка, героите от остров Тамбукту, циганският табор и преди всичко балерините от Лебедово езеро.

След автентично представения обичай „Прошка” и „комкане”, изпълнен от самодейци при читалище „Труд и постоянство”-Челопеч, започна въртенето на орите.
Фолклорни фестивали и събори
Това е един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огъня - една от четирите природни стихии. Публиката има възможност да се наслади на истински кукерски маскарад и автентични ритуални игри и сцени.

Участниците се появиха в обредни костюми, направени от животински кожи.
Фолклорни фестивали и събори
Много важен елемент от кукерското облекло е маската, както и колана с чановете. Някои от тях тежат около 3 кг.

Чановете засилват магическия заклинателен ефект на кукерите, чрез който плашат и гонят всички зли сили.
Фолклорни фестивали и събори
За всички участници бяха предвидени грамоти и награди.

От община Челопеч са организирали транспорт от центъра на селото до парк „Корминеш”. Автобусите ще тръгват в 10,00 часа, 10,20 часа и 10,40 часа.
Фолклорни фестивали и събори
НЧ "ТРУД И ПОСТОЯНСТВО 1901"
Адрес: Обл. Софийска, Община Челопеч, 2087 с. Челопеч,
пл. "Освобождение" №9
тел. 07185/ 24-32; факс: 07185/23-60; е-mail: chitalishte@chelopech.org


За повече информация :
Община ЧелопечАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания