Област Варна

Обичай ''Пали кош'' на Сирни Заговезни в с.Приселци
ежегодно събитие

с.Приселци, община Аврен Област Варна

Вашата оценка
4.5 от 2 гласа
22.02.2020 г. -
22.02.2020 г.


 
За Сирни Заговезни се организира ''Пали кош''. Традиционният празник "Пали кош" се провежда в читалището във варненското село Приселци
Фолклорни фестивали и събори
Вече над 30 години народният празник "Вземане на прошка" се провежда в село Приселци, като по традиция се пали огромна огнена клада.
Фолклорни фестивали и събори
Този празник придобива популярност под названието "Пали кош". Празникът "Пали кош" е уникален за района на Североизточна България и чрез него жителите на с. Приселци дават своя принос за съхраняването на българската културна идентичност.
Фолклорни фестивали и събори
Сирни заговезни е нещо повече от църковен празник за християните. С него се обозначава границата между зимата и пролетта.
Фолклорни фестивали и събори
Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са с езически характер. Характерни такива са големите кукерски шествия, палене и прескачане на огньове. Малки и големи си правят специални костюми и маски и обикалят улиците и къщите.
Фолклорни фестивали и събори
Ритуалът се нарича кукеруване, а участниците — кукери.

Колко майсторско изкуство, красота и изящност е вложено в изработването на традиционните кукерски маски, с които се представят пред гостите приселските кукери.

С тези маски те гонят злите духове и злото от домашното огнище, вещаят добри дни и здраве за всички.

На този празник в Приселци се провежда конкурс за кукерска маска.

В него участват само момчета, облечени с интересни, ръчно изработени кукерски маски. За всички участници бяха осигурени награди.

След края на конкурса спечелилият собственик на най-атрактивната кукерска маска получава правото да запали ритуалния огън, който е подготвен на една от поляните край селото.
Фолклорни фестивали и събори
Той повежда със запалена факла тържествената процесия, към която се присъединяват всички присъстващи. Има една особена мистика и чар в тази процесия от млади и стари, местни и гости, която със запалени светлини, с много смях и добро настроение, минава по улиците на цялото село, докато стигне до поляната, където е струпана огромната клада, приготвена за ритуала.

Там кукерът-победител докосва основите на кладата със своята факла и огънят лумва изведнъж.
Фолклорни фестивали и събори
Всяка година кладата става все по-голяма и все по-висока, достигайки до височина от 7-8 метра.

Често огънят се вижда отдалеч и закъснелите пътници от пътя между Варна и Бургас.

Пътуващи в тъмната вечер, изведнъж попадат на една призрачна, вълшебна и невиждана гледка – огромни огнени езици облизват притъмнялото небе, а на неговия фон се движат странни силуети... .
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : 05105 2060; Организатори са Кметство Приселци и Народно читалище “Просвета 1927 ” - Приселци.Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания