Област Видин

Храмов празник и Събор на Спасовден в с.Раброво
ежегодно събитие

с.Раброво,община Бойница, Област Видин

Вашата оценка
4 от 1 глас
10.06.2021 г. -
10.06.2021 г.


 
Съборът на селото е на Спасовден. Най-старото писмено свидетелство за съществуването на селото е съкратения регистър на Видинския санджак от 1454/1455 г., в който то фигурира под името Храброва и спада към нахия Кривина.
Фолклорни фестивали и събори
Регистърът се съхранява в Истанбулската градска библиотека, а на български е преведен и издаден като част от книгата на д-р Душанка Боянич-Лукач "Видин и Видинският санджак през 15-16 век", издателство "Наука и изкуство", София, 1975 г.
Фолклорни фестивали и събори
В близост до него се намира Алботинският манастир.

Д-р Иво Филипов Георгиев. Виден деец на влашкия етнос. Председател на сдружението на етническите румънци от България, по чиято инициатива се разкриха повече от 15 неделни училища по румънски майчин език в България, издава списанието Salut Romanesc и вестник AVE, открил дистанционно обучение към румънския университет Спиру Харет от Букурещ в гр Видин, съдействал за набавянето на средства за ремонт на черквата Възнесение Христово в родното му Раброво, финансирал издаването на CD с румънска музика от Видинско, финансирал издаването на няколко книги за румънския (влашкия) етнос, инициатор на два фестивала за румънски фолклор, основател на първата румънска библиотека във Видин и на Балканите и др.

За повече информация :
Община Бойница

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания