На софра с веселба

''Празник на водният лук'' в с.Реселец
ежегодно събитие

с.Реселец,Община Червен бряг,Област Плевен

Вашата оценка
4 от 4 гласа
Септември 2021

 
Единственият по рода си празник на водния лук. През м.Септември, /събота/ мало и голямо се събира в центъра на червенобрежкото село Реселец - столицата на... водния лук.
Фолклорни фестивали и събори
Празник на водния лук в с. Реселец.

В рамките на инициативата ще се проведе и кулинарна изложба - конкурс на ястия с воден лук. Поводът - започналата инициатива за ежегоден
Фолклорни фестивали и събори
Празник на водния лук. Всъщност, реселешкият воден лук е известен в цяла България с полезното си действие.

Луковицата има благоприятен ефект върху сърцето и артериите, много сериозно казват хората от селото. В миналото наред с останалия поминък, хората от селото се надявали и на припечеленото от вкусния зеленчук.

Традиционно на празника се показва и най-дългият сплит лук, изплетен от сръчните ръце на жените от селото. Разбира се, че украсата за този празник също основно е от... лук.

Много песни, танци, смях и веселие имаше в Реселец в събота, когато се провежда празника, посветен на уникалния реселешки лук, за който съвсем сериозно хората от селото твърдят, че е по-добър от... виаграта.

За празника се организира и конкурс за най-добре приготвен лучник.
Фолклорни фестивали и събори
Китното село е известно вече в цяла България не само с живописните си околности, а и със знаменития си воден лук и неговото полезно действие. Уникален празник, какъвто до този момент у нас няма.

Празникът събра много гости и жители, като домакините се бяха погрижили за тяхното добро настроение – от изпълненията на млади и стари във фолклорните групи до вкусните ястия. Самодейните състави при местното читалище „Тодор Попов-1927” бяха подготвили интересна концертна програма, включваща много песни и танци.
Фолклорни фестивали и събори
В рамките на инициативата се проведе и кулинарна изложба - конкурс на ястия с воден лук . Приготвени по традиционни рецепти, разнообразните по вид лучници, привлякоха и впечатлиха всички гости. Ястията в конкурса бяха оценявани от тричленно компетентно жури.

Всички участници получиха грамоти, а победителите - и предметни награди.

Кметство:
Адрес: ул. Иван Христов № 46
Телефон: (06578)2259

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Червен брягАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания