Област Стара Загора

Кукерски карнавал в с.Търничени
ежегодно събитие

с.Търничени,Община Павел баня,Област Стара Загора

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
16.02.2020 г. -
16.02.2020 г.


 
В Търничени, кукерският карнавал се провежда една седмица преди Сирни Заговезни. Кукерските игри са един пъстър, одухотворен предпролетен народен обичай.
Фолклорни фестивали и събори Векове наред в края на зимата те са се очаквали и посрещали с голям интерес от млади и стари. Летоброенето не помни кога точно са се родили кукерските игри, но началото им се губи в далечното езическо минало.
Фолклорни фестивали и събори
Може би произходът на този народен обичай е свързан с мечтата на земеделския стопанин в древността за по-голямо плодородие и здраве,тогава когато съществуването на човека зависело изцяло от природата.

Чрез кукерските ритуали човекът в миналото се е стремил по магически начин да въздейства на природата, вярвайки, че колкото по-високо скачат кукерите, толкова по-високи ще израснат земеделските култури, колкото по-далече се чува железния звън на хлопките и звънците, толкова по-далече ще бъдат прогонени злите духове и болестите.

Месеци преди празника в кукерските семейства цари скрито за чуждите очи оживление.
Всеки “старец” си преглежда и притяга маската и дюзените с хлопките, дървената сабя наречена “ калъчка”, разноцветните кърпички, които се навързват по ръцете и маската.

По време на “ Карнавалът” към групата на старците се включват и допълнителни персонажи като “булка”, “младоженец”, ”девер” , “циганин” , който носи кросно , “циганка”, която носи дете от парцали - според народното поверие то притежава магическа сила за здраве и плодородие. Към групата има камила, камилар, доктор и поп.

За контакти : Телефон: 04368 / 2260

Фолклорни фестивали и събори
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания