Фолклорни фестивали, събори и панаири

Летен празник ''Св.Илия''край Еленската базилика в гр. Пирдоп
ежегодно събитие

гр.Пирдоп,Община Пирдоп,Софийска област

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Август 2023

 
Летен празник на гр. Пирдоп - народен събор край Еленската базилика - Организира се и се провежда под егидата на общината в местността "Еленско" първата събота от месец август.
Традиционен за деня е и светения курбан. В последните години, с възстановяване на връзките на Пирдоп с гр. Егоревск, Московска област на Руската федерация, специално за празника гостува и руска културна делегация, която взема участие в празничната програма.

Характерно за празника е народното веселие, което събира хора от почти всички селища около Пирдоп. Идват и пирдопчани, живеещи в други населени места в страната. Богата концертна програма весели хората, до късно след обяд се играят народни хора, в някои години са организирани и народни борби - преборвания на пехливани, с награда за победителя - жив овен.Посетителите не пропускат да разгледат руините на Еленската базилика и да се запознаят с нейната древна история. Според изследователи мястото е старо тракийско светилище, с което е свързан мита за слизането на елен от планината в деня на храмовия празник на светилището.

Съществувалата преди векове църква е известна като манастира "Свети Илия". Като действащ храм е бил повече от 14 века, разрушен е около 1700 г. при едно преминаване на турски войски през района. Протичащата в непосредствена близост до базиликата река Еленска за времето от 1878 до 1885 г. е била граница между Княжество България и Източна Румелия.

За повече информация :
Община Пирдоп


Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания