Кино и театър

Кинофестивал ''Златното око'' в гр.Попово
ежегодно събитие

гр.Попово,Община Попово,Област Търговище

Вашата оценка
Май 2023

 
Кинофестивалът се провежда веднъж на две години по време на майските дни на културата в града и води началото си от 1998 година.
Фолклорни фестивали и събори
(В памет на Димо Коларов) - Той е оператор на едни от най-големите български филмови продукции - "Капитан Петко войвода", "Козият рог" и други.
Фолклорни фестивали и събори
Организира се от Община Попово и Съюза на българските филмови дейци в сътрудничество с Министерство на културата – Национален филмов център с подкрепата на Асоциацията на българските оператори, Асоциацията на телевизионните оператори, БНТ, „Бояна филм” ЕАД, UVT и Сдружение за среда и култура „Попово ХХІ век”.

В конкурсите на кинофестивала участват игрални, документални и студентски филми.

Наградата за цялостно творчество
Първа награда на Община Попово
Специална награда за операторска работа в документалното кино
Специалната награда за телевизионен игрален филм
Наградата на СБФД за телевизионен документален филм
Награда на Асоциацията на българските оператори – АБО
Специалната награда на Община Попово за студентски филм

Прожекциите се извършват в кинозалата на Дома на културата в Попово.

„Фестивалът в Попово е голямо и уникално начинание, което в Европа и света се среща много рядко. Подобни конкурси за операторско изкуство се провежда в още три държави в света, сред които Македония и Полша.”.

„Благодарение на постоянството и ентусиазма през годините Попово поддържа огъня в областта на киното и аудио-визуалните средства. „Златното око” има своя артистичен почерк и високо професионално майсторство, които плачат да бъдат предадени като вдъхновение на следващите поколения оператори.” – сподели още Стоянов – „Един от примерите за приемственост с всяко следващо издание е увеличаващият се брой филми, направени от студенти. Участвайки в „Златното око”, младото поколение заедно с останалите имена от българската операторска школа показват иновации в образ и картина.”

За повече информация :
С Б Ф Д

Община Попово

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания