Кино и театър

XIII Национални ученически театрални празници ''Тодор Колев''
ежегодно събитие

гр.Шумен,Община Шумен,Област Шумен

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
Март 2023

 
Празниците се провеждат в края на м.Март или началото на м.Април. Националните ученически театрални празници нямат конкурсен характер, но творческият дух по време на провеждането им, привлича като магия театралните колективи от цяла България.
От 11:00 часа с пъстро театрално дефиле, което започва от читалище “Д. Войников”, читалището.
Фолклорни фестивали и събори
Там се е изиграло първото театрално представление преди повече от 150 години.

Периодичното им провеждане през две години /четни/ импулсира творческите търсения и на художествени ръководители, и на млади таланти.

Участниците в дефилето символично ще пренесат театралния огън до ДКТ ”В.Друмев”.

От 11.30ч пред театъра ще се състои официалното откриване на празниците и издигането на театралния флаг. Името на град Шумен е неразделно свързан с най-ранния период в развитието на националната ни култура.

На 15 август 1856 година в читалище „Архангел Михаил” се поставя началото на българския театър с пиесата „Михал” от Сава Доброплодни.

Празниците са съпроводени с творчески срещи, разговори, дискотеки. Неповторимостта и настроението грабват театралните трупи още в първия ден с Дефилето по шуменските улици.
Фолклорни фестивали и събори
Затова и детско-юношеските състави взели участие през изминалите издания на театралните празници са многобройни.

Разбира се във всечките издания на Националните ученически театрални празници се изявяват и младите актьори от Детско-юношески театър „БИС" ОДК – Шумен.

Сценичните претворения на младите таланти са по произведения на български и чужди автори – Ран Босилек, Й. Радичков, Елин Пелин, Недялко Йорданов, Валери Петров, Ангел Каралийчев, Стефан Цанев, Панчо Панчев,Станислав Стратиев, Николай Павлов, Шекспир, Андерсен, Марк Твен, Шарл Перо и др.
Фолклорни фестивали и събори
Детско-юношески театър "БИС"
адрес: гр. Шумен:ул. “Панайот Волов” № 6
тел: 054 86 00 56; мобилен: 0898 570 265
е-mail: odkshumen@abv.bg, sh_odk@abv.bg


За повече информация :
ОДК ШуменАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания