Кино и театър

Международен театрален фестивал ''Перперикон'' в гр.Кърджали
ежегодно събитие

гр.Кърджали,Община Кърджали,Област Кърджали

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
Юни 2023

 
През юни в Кърджали се провежда традиционния международен фестивал "Перперикон ". Той е под патронажа на президента на България. Изданието се организира с подкрепата на МК, Община Кърджали, Сдружение "Перперикон - Мелпомена", ДКТ "Д.Димов" и спонсорството на фирми от региона.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът се открива с мега-спектакли. В седмицата около Еньовден тук ще си дадат среща различни видове изкуства - театър, музика, кино, ще гостуват известни творци от страната и чужбина.
Фолклорни фестивали и събори
В афиша се включват театрални спектакли и концерти. На фестивала се връчват награди за принос към европейското и българското изкуство "Златен Перперикон".

По традиция това ще стане в тронната зала на двореца Перперикон на специална церемония. Входът за всички спектакли и концерти ще бъде безплатен.

Домакин на проявите е ДКТ "Д. Димов" Кърджали.

На Перперикон се е намирало едно от главните светилища на бог Дионис в античния свят.

Възникналата спонтанно идея се осъществява, въпреки липсата на средства и организационните трудности. В началото се мислеше това да бъде само театрален фестивал, но се оказа, че в него трябва да имат място и останалите сценични изкуства - музика, балет, танци.

Така той се превърна в арт-фестивал и бързо зае своето място в културния живот на България. Не случайно за 2003 г. празникът вече е включен в Националния културен календар, където присъстват не повече от 50 най-важни събития за годината.

На Перперикон са оставили следи различни култури и религии.
Фолклорни фестивали и събори
Всички те обаче почитат един ден в годината - този на лятното слънцестоене. При прабългарите това е ден на върховния бог Тангра, при славяните - на свещените треви и вълшебното изцеление.

Християните пък отбелязват деня на рождението на свети Йоан Предтеча или Иван Купала, носещ и името Еньовден. Няма съмнение, че в християнския празник са се съхранили следи от езическите култове, от почитането на древния бог Дионис.
Фолклорни фестивали и събори
Ето защо фестивалът "Перперикон" се провежда винаги в навечерието на този празник и завършва в най-късата нощ на годината, нощта срещу 22 юни.

Да си спомним, че според вярванията на различни народи, в тази нощ стават странни неща, излизат самодиви и русалки.

Не случайно оригиналното заглавие на Шекспировата пиеса "Сън в лятна нощ" е "Сън в нощта срещу Еньовден". Все още неосъществена идея на организаторите е, тази нощ да се прекара от хората под открито небе, в ритъма на езическите танци и красивата музика, в спомена за някогашните Дионисии.

В началото на 21 век, в обективно съществуващата мултинационална и мултикултурна среда тази идея е толкова вдъхновяваща, колкото самия смисъл на театралното изкуство като еманация на синкретизма на всички видове изкуство.

Ето защо създателите на фестивала смятат, че освен национално, той има и общоевропейско и световно значение.

Те са поставили пред себе си амбициозната задача да превърнат фестивала "Перперикон" в своеобразен мост, свързващ миналото, настоящето и бъдещето на народите от Балканите, Европа, Азия.

Сдружение „Окаста”; 0889/ 737 886, perperikonconcourse@abv.bg

За повече информация :
Община Кърджали
ДКТ ''Димитър Димов''


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори








Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания