Кино и театър

''Европейска нощ на театрите''
ежегодно събитиеВашата оценка
4.7 от 12 гласа
Ноември 2023

 
Мероприятието е част от инициативата "Европейска нощ на театъра". Зад идеята стои французойката Елеонора Роси, но пилотно проектът започва през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър "Добрава" и театър "Шибеник".
Фолклорни фестивали и събори
Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания. От 2013 г. към инициативата се присъединява и България, Белгия и Чехия.
Фолклорни фестивали и събори
Всички тръпнем в готовност да попием огромно количество изкуство в рамките на няколко часа и да станем част от една специална нощ.

Нощта на театрите
сякаш изсипва Рогът на изобилието и тази година предлага на всички почитатели на сценичното изкуство повече от 100 представления и пърформанси, форматни събития, изложби, “отворени врати”, театрални срещи и прожекции.

В София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Хасково, Шумен, Благоевград, Сливен, Смолян, Асеновград, Казанлък, Симитли, Перник и Силистра над 1000 творци от различни сценични стилове стават част от инициативата и ще представят своите продукции. Всичко е толкова вълнуващо, че няма как да не пламнем.

„Актьорът трябва да гори на сцената, но сцената не трябва да гори“ – това е темата, на която се подчинява магията на изкуството в Нощта на театрите.

Софийската опера и балет
Там се организира и едно от любопитните събития, съпътстващи Ноща – цял ден ще бъдат провеждани турове за любопитни да разгледат Операта отвътре. Зрителите ще имат изключителната възможност да влязат в гримьорните на артистите, да надникнат в гардероба и във всички места, които остават скрити.

С двойно издание – на 4 и 5 номеври ще отбележи своята пета година в България, европейската инициатива Нощ на театрите.
Фолклорни фестивали и събори
Очакват се двойно повече събития, както и над 1200 творци от различни театрални стилове да станат част от Нощта и да представят своите продукции в над 60 локации (театрални зали, галерии, кина, клубове) в 15 града.

Няма да липсват и съдържания, продуцирани специално за Нощта, сред които са и превърналите се в традиция- проект „Нощни персонажи“ и дискусия „И утре ще има Театър“.
Фолклорни фестивали и събори
Мисията на „Европейската Нощ на театъра” е да показва театралната креативност във всичките ѝ форми, както в стандартните пространства за театър, така и на алтернативни локации, които се „преобразяват” в името на изкуството.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Нощ на театрите


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания