''Номинирани'' събития

Празник на Теке ''Гаази баба'' в с.Ряховците
ежегодно събитие

с.Ряховците,Община Севлиево,Област Габрово

Вашата оценка
3.3 от 13 гласа
Юни 2023

 
В горната част на селото се намира тюрбето на Гаази баба, мюсюлмански светец. Всяка година в "Текето" става голям сбор, където се събират мюсюлмани и християни, да почетат светеца и да хапнат курбан за здраве..
Фолклорни фестивали и събори
На 7 км от Севлиево и на 3 км от село Ряховците се намира едно от най-големите мюсюлмански светилища в България. Всяка година на хълма Текето край Ряховците се събират поклонници от цялата страна и почитат светеца погребан там.
Фолклорни фестивали и събори
Легенда разказва за Тюрбето или гробницата на Гаази Баба. По време на Кримската война онбашията на Севлиевския край Балабан Мехмед тръгнал на война. Той бил снажен и храбър и хората го наричали Гаази, което означава герой.

По време на войната го ранили и по пътя към дома той паднал изтощен от умора и болки на една нива. Намерил го овчар от близкото село. Добрият овчар го приютил и лекувал раните месеци наред.

Бьлгаринът и турчинът станали побратими, заселили се в Ряховците и започнали да лекуват хората от селото и околността. Те приемали всички независимо от вероизповедание. Двамата живеели на Текето, което в последствие станало свещено място.
Фолклорни фестивали и събори
Когато Гаази Баба починал, признателните хора от селото му построили тюрбе (гробница).Ряховското мюсюлманско светилище има осмоъгълна форма( характерна за османските гробници). Основата му е от дялани камъни.

В средата на самата гробница се намира саркофага на светеца, върху който болните, търсещи изцеление оставят дрехи. През цялата година в свещената гробница идват хора от цялата страна да се помолят на светеца за изцеление.

Друго поверие гласи, че мястото край Текето е свещено. Който изнесе дори едно дръвче ще бъде застигнат от смъртна заплаха. Местните хора разказват за нещастия застигнали всички, които са дръзнали да нарушат покоя на това свято място.

До тюрбето на Гаази Баба можете да стигнете като минете през село Ряховците и продължите по тесен, черен път, който продължава 3-4 км в планината.
Фолклорни фестивали и събори
За да не сбъркате пътя е най-добре да попитате местните хора, които са много любезни и най- вероятно сами ще ви отведат и ще ви разкажат интересни истории.

За контакти:Кметство: 067397/310; 067397/560Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания