''Номинирани'' събития

''Фестивал на мановият мед'' в гр.Царево
ежегодно събитие

гр.Царево,община Царево,област Бургас

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
01.08.2021 г. -
10.08.2021 г.


 
Фестивалът на Странджанския мановия мед по традиция се провежда от 2004 г. през първата десетдневка на месец август в град Царево под мотото „Царево – царството на мановия мед !"
Фолклорни фестивали и събори
Изложението се провежда всяка година.
Фолклорни фестивали и събори
Пчелари от цялата страна ще се включат в събитието, които във фестивалните дни ще представят всички видове пчелни продукти на жителите и гостите на Царево.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивала на мановия мед ще продължи до 10 август в Царево.
Фолклорни фестивали и събори
Производители на пчелен мед и екологични продукти ще предложат на жители и гости на морския град продукти с лечебна цел и високи вкусови качества. Фестивалът ще бъде тържествено открит на 1 август от 10:00 часа на павираната уличка пред СУ „Н.Й.Вапцаров“ гр. Царево.

В рамките на фестивала се провеждат и няколко дискусии на теми като възможноста за развитие и финансиране на пчеларството, профилактика и здравеопазване на пчелите през различните сезони, технологии и новости в медицинското приложение на меда.
Фолклорни фестивали и събори
Мановият мед се добива най-вече в Странджанския край, заради благоприятните климатични условия в този край на страната.

Той се получава от маната по листата на дъба и липата, откъдето идва и името му „манов“.

Тази мана се получава с помощта на насекоми, които пробиват листата на растенията. Насекомите се хранят с една част от сладкия сок, който изтича, а останалата част се отделя върху листата във вид на лепкава течност.

Когато около пчелите няма нектарни растения, те събират маната и я превръщат в мед.Мановият мед е известен с полезните си свойства. Богат е на минерали, въглехидрати, витамини, монозахариди, фолиева киселина.
Фолклорни фестивали и събори
Медът е природен продукт с изключително богат химичен състав – въглехидратите и водата са основните му компоненти.

Той се получава след преработката на нектара и маната от медоносните пчели. Нектарът е сладка течност, отделяща се от специализираните жлези на растенията, наречени нектарници.

Маната е сладка течност, която се отделя като екскременти от листните и щитоностните въшки, хранещи се със сока на растенията. Пчелните продукти са необходими за човека като хранителни, лечебни, диетични и козметични средства.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ЦаревоАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания