''Номинирани'' събития

Турлашки събор''Када кум прасе и ти вречу'' в с.Чупрене
ежегодно събитие

с.Чупрене,Община Чупрене,Област Видин

Вашата оценка
4 от 17 гласа
Юни 2023

 
Ежегоден турлашки събор се провежда в Чупрене под надслов „Када кум прасе и ти вречу”. Саборът се провежда ежегодно около средата на м.Юни, като датата се мени. Идеята за събора се възражда през 2005/2006 г.
Фолклорни фестивали и събори
Средства са били отделяни от бюджета на читалището. Чупрене през 2006 г. е организиран първият турлашки фолклорен събор с покана до всички колективи от турлашкия край.
Фолклорни фестивали и събори
Това са пограничните села Стакевци, Салаш, Чупрене, Горни и Долни Лом, Чипровци, Превала, Бели мел. Така с няколко състава се провежда първият събор.

Самият девиз на събора е турлашки и означава, че когато кумът обещава на сватбата, че ще даде това и онова:

Младото семейство трябва да е готово да приеме подаръка веднага, в случай че кумът се откаже.

„Имаме характерни колоритни обичаи и говор. В много от турлашките читалища тези обичаи и сега се правят. Имаме типични турлашки песни и носии. "

Турлаците са белодрешковци и по това се отличаваме от другите.

Дори и в днешни дни се прави баене срещу уроки, цървенка. За уроки се гасят въглени в самодивска паничка със самодивска лъжичка и се изричат специфични думи. За цървенка пък баенето се прави с перо от гъска”.

На събитието участват състави от цялата страна.
Фолклорни фестивали и събори
Във фолклорната програма има състави от Плевенско, от Княжевац, съседна Сърбия, където има учредено турлашко дружество. Предвиден е и празничен концерт.

- „Всички чупренки до една сме хубавици. По модата се „носим”, а боядисаме ли си косите, изрисуваме ли си веждите, сложим ли гривни на ръцете и обиците на ушите, с нас не можеш да говориш!”

Всеки кум много обещава:
– Когато обаче ти подарява прасе, ти трябва да имаш готов чувал, за да го грабнеш веднага. Защото после може и да бъде късно – кумът ще размисли и едва ли ще си изпълни обещанието.

Т.е. поговорката ни "Када кум прасе и ти вречу" означава, че когато в живота нещо ти се дава, ти трябва да имаш готовност да го вземеш, че после може и да съжаляваш”.
Фолклорни фестивали и събори
Записите на фолклористите свидетелстват и за това, че тръгне ли да се жени, турлакинята става доста претенциозна и амбициозна.

- „Гледа свенливо, но погледът й все бяга и се стрелка към мъжките беневреци /панталони/”.

Застане ли ерген пред момата, опъва силно горните гащи, та да го харесат. Колкото по-широки са беневреците му, толкова по-голям мъж е турлакът.
Фолклорни фестивали и събори
- „Габровец ли е, той е балканджия и е шегажия, но дори и в шегата той е сметкаджия – обяснява Венеция Рангеловска в типичния за турлаците местен говор.

– За шопа знаем – всичко той може, но като каже „няма”, няма ще остане, та ако ще чудо да стане. Сега всички ще попитате:
- „Що е то турлак?” Като габровеца той е балканджия и шегаджия, но пък не е сметкаджия. А по работливост и инат е на шопа брат”.

Чудат е не само езикът му, самобитни са и обичаите, вярванията, суеверията му. Така например, турлакът твърди, че се кръсти не толкова пред Бога, колкото пред зверове, треви, растения.
Фолклорни фестивали и събори
Затова турлаците си имат и Мечкин ден, и Мишин ден, и Вълчи ден, и всякакви змейови празници.

Дойде ли празник обаче, турлаците са на хорото – играят и пеят. Хората в белоградчишкото село Чупрене и до днес поддържат жив турлашкия бит и фолклор. А всяка година през юни правят своя събор на турлаците, на който можете да научите цялата им история.

Ако решите да отидете при турлаците в Чупрене, задължително поискайте да ви направят поне една от традиционните си гозби.

„Баницата ни със сирене е на първо място. Много се харесва и нашият „Бел муж”
– Ястие, което се използва предимно за мезе и се приготвя от несолено прясно сирене и брашно. Наподобява леко вкуса на кашкавала.

Друго характерно ястие е „Оцът” – своеобразна салата, която се приготвя от суха чушка, краставици, копър, пресен чесън, вода и оцет.

Жените ни обичат да гощават и с пълнени чушки с боб или с „Дзипка” – ястие от сухи чушки, праз лук, фасул и брашно.
Фолклорни фестивали и събори
Да ви е сладко!”

За връзка с общината:
Адрес: с.Чупрене, ПК 3950, ул.”Асен Балкански” № 55; Телефон: 09327/ 24 00; Електронен адрес: ob_chuprene@abv.bg


За повече информация :
Торлашки сайт

Община Чупрене

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания