''Номинирани'' събития

Събор ''Пресвета'' в с.Вакарел
ежегодно събитие

с.Вакарел,Община Ихтиман,Софийска област

Вашата оценка
5 от 1 глас
11.06.2023 г. -
11.06.2023 г.


 
Първа Неделя след Петдесетница, На всички Светии (Пресвета). Този събор, подобно на всички други събори във Вакарелско, става в средното селище - Хановете (днес с. Вакарел.).
Фолклорни фестивали и събори
Съборът ''Пресвета'' от ранни времена и до днес е празникът и най - важното годишно събитие в с. Вакарел. Началото му се крие в годините на Второто българско царство, когато около черквата “Св.Св. Петър и Павел” (Шарената черква ) се е провеждало тържище на добитък.
Фолклорни фестивали и събори
Празникът е запазил своето значение и през турското робство, когато е потвърден с фермана за дервенжийството, като само на този ден, вакарелци са освободени от задълженията си за охрана на пътя.

Населението се събира в месттноста “Пресветските дабе”, на около 1км североизточно от днешното село, където е имало вековна дъбова гора. Днес на това място е поставен каменен кръст. Особено значение придобива празникът след Освобождението. Това е най-големият събор, който става в Ихтиманска, Самоковска и Новоселска (с център с. Новоселци, днес гр. Елин Пелин - ) околия, и понеже се събира в селище, близко до границите им, е добре посещаван от жители, принадлежащи към тези три околии.

Временните сергии се правят главно около малкото площадче в средата на селото, където се пресичат шосето и улицата, която води от гарата за прогимназията. За този събор жените, а и мъжете, скътват отрано някоя и друга пара, за да си набавят необходимите за домакинството вещи или нещо за украса.

От многобройните сергии могат да се купят всякакви медни произведения (котли, котлета, тенджери, тасчета, сахани, тепсии, тигани и др.), които веднага се калайдисват от специално условен циганин-калайджия, тъй като в цената им влиза и калайдисването; от манифактуристите и галантеристите се купуват басми, хасета, памучна прежда, шамии (забрадки), дантели, ширити, мъниста, сърмени плетеници, огледала и др; грънчарите предлагат всички видове грънчарски произведения, широко употребявани в селския бит; тук са и много продавачи на сладки, на бонбони, на безалкохолни напитки, на плодове, на зеленчуци, с каквито домакините се снабдяват преди да потеглят за махалите си.

Голямо е не само разнообразието на стоките, които те предлагат на този събор, но голям е също и броят на местата, от които те се докарват.

Във Вакарелско стават няколко събора:

- на Пресвета (първият понеделник след Петрови заговезни, които се падат в началото на месец юни),
- на Илинден (2 август),
- на Света Богородица (28 август)
- на Света Петка


Първо място между тях заема събора Пресвета, чието име е тясно преплетено с преданията за заселването на вакарелци на сегашното им място.

За контакти :
Кметство:
телефон: 07143 2280
адрес: с. ВАКАРЕЛ, ул. Васил Левски 68

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания