''Номинирани'' събития

Енорийски празник ''Св.Арх. Михаил'' в с.Трънчовица
ежегодно събитие

с.Трънчовица,Община Левски,Област Плевен

Вашата оценка
4.3 от 7 гласа
29.09.2023 г. -
29.09.2023 г.


 
Празник на енорията. Енорийската църква „Св. Архангел Михаил“ в с. Трънчовица, област Плевен, е построена през 1874 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънев, ученик на Колю Фичето.
Фолклорни фестивали и събори
Строежът е организиран от тогавашния енорийски свещеник Евгений Валенте,
пасионист, а средствата осигуряват местни дарители и благодетели от Полша и други католически страни.
Фолклорни фестивали и събори
Църквата функционира. Към нея е изградена и великолепна кула – камбанария.
Фолклорни фестивали и събори
Приблизителните размери са 35 метра дължина, 10 метра ширина и 10 метра височина, като най-отгоре е поставен метален, художествено изработен, християнския символ - Светия кръст. Таванът е сводообразен, изписан от добър иконописец.

В най-високата точка на църковния двор, западно от олтара, се извисява висока камбанария с монтирани през 1876 г. три големи камбани.

Самостоятелната камбанария, построена изцяло от дялан камък е с височина над 25 метра. Оскъдните данни говорят, че строителството на църквата е извършено от строители - пленници или от други райони на България.

Трънчовица, както и много други християнски селища, наред с официалните и национални празници почита и утвърдените християнски празници:
- Коледа, Нова година, Великден, Гергьовден, Трифон зарезан и др.

Селото се намира в централната част на Дунавската равнина, на големият завой на река Осъм. От три страни землището на селото е заобиколено от реката. По-голямата част от Трънчовица е разположена на склоновете на високи хълмове, гледащи към реката.
Фолклорни фестивали и събори
Първите сведения за Трънчовица са от XIV век. По това време тук са живели привърженици на сектата на павликяните.

Селото през 15 век се е наричало Павликянска Трънчовица. В началото на XVII век жителите му приемат католицизма.

В средата на XVII век, след Чипровското въстание, голяма част от жителите се преселват в областта Банат, на тогавашната Австро-Унгарска империя (сега част от Румъния).
Фолклорни фестивали и събори
Днес населението изповядва католицизъм. Има две католически църкви. Едната е построена през 1874 г. с дарения на местни жители и хора от Полша и др. католически страни.

Авторът на първата българска печатна книга "Абагар" Филип Станиславов е бил епископ в това село. Някои историци твърдят, че "Абагар" е била написана в Трънчовица.

В близост до селото се намира Капитанската могила.
Според легендата от нея по време на руско-турската освободителна война един руски капитан е водил наблюдение най-вероятно на турски предни позиции в системата на отбраната на Плевен.

Читалищната дейност в Трънчовица има дълбоки корени. През 1911 г. младият и родолюбив учител Антон Тонев от гр.Казанлък основава Читалище, на което дава името "Пробуда".

За контакти : тел.: 06530/22-24

Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания