''Номинирани'' събития

''Фестивал на баницата'' в гр.Кърджали
ежегодно събитие

гр.Кърджали,Община Кърджали,Област Кърджали

Вашата оценка
Септември 2023

 
Фестивалът на баницата се завръща в културния календар на Кърджали. Провежда се през последния уикенд на м. Септември (петък, събота и неделя).
Фолклорни фестивали и събори
След официалното откриване фолклорната фиеста ще продължи с изпълнения на самодейни състави от региона, които ще се надпяват и надиграват.
Фолклорни фестивали и събори
Ще има фолклорна програма, ансамбъл „Тракия“, дефиле на народни носии, фотоизложба, арт-работилница, алея на занаятите и, разбира се, с изложение на над 200 вида ръчно приготвени баници по автентични бабини рецепти.
Фолклорни фестивали и събори
В Градската градина в Кърджали си дават среща уникалното културно-историческо наследство на Източните Родопи, пъстротата на местния бит и култура, етнография, фолклор и кулинарно многообразие.

Фестивалът се организира се по инициатива на областния управител под егидата на заместник-председателя на Народното събрание.

Ще има изложение на традиционен бит и култура и разбира се, над 300 баници, приготвени по автентични бабини рецепти. Алея на занаятите ще прикове вниманието на публиката към сръчности, съхранени в наши дни от възрожденско време.
Фолклорни фестивали и събори
Ще бъде експонирана Фото-изложба под надслов „Кърджали–Земя на слънце”, онагледяваща уникалното културно-историческо наследство на Източните Родопи. Ще има арт-работилница на открито, ателие за кукли и приложни изкуства.

В двора на Регионалния исторически музей ще се проведе дефиле-представяне на родопски народни носии, съпътствано от концерт на детски фолклорни състави и занимания за най-малките.
Фолклорни фестивали и събори
Програмата е наситена и разнообразна, целта ни е да привлечем интереса към област Кърджали като туристическа дестинация с уникални културно-исторически дадености, самобитен фолклор, занаяти, кулинарно богатство и гостоприемни хора и да подскажем, че те са най-ценният ни капитал. Възраждаме традициите и градим мост между минало, настояще и бъдеще.

Тази година фестът ще има и свой талисман – кукла с народна носия, на която предстои да бъде избрано най-подходящото име.

Целта на Фестивал е да покаже кулинарното многообразие на региона. Да съчетае материалното с духовното.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община КърджалиАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания