Събития с конкурсен характер

Международен куклено-театрален фестивал за възрастни ''ПИЕРО''
ежегодно събитие

гр.Стара Загора,Община Стара Загора,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
24.09.2023 г. -
29.09.2023 г.


 
Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” е създаден през 2000 г по инициатива на Сдружение с нестопанска цел “ПИЕРО”. Той е една нова, неконвенционална Европейска сцена на куклено-театралното изкуство, заложила на вкуса към различни форми и нетипичното: театър за възрастни в кукления театър.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът се провежда като биенале от 24 до 29 септември, под патронажа на Областния управител на Област Стара Загора. Всяка нечетна година.
Фолклорни фестивали и събори
Организатори са Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО”, Национален център за театър, Министерство на културата , Българският център на UNIMA.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът има конкурсен характер. Голямата награда за най-добър спектакъл е статуетката „Пиеро” на скулптора Емил Иванов.

ЦЕЛИ:
Развитие и популяризиране на професионалното куклено-театрално изкуство. Признаване на културата като важен елемент от социалната интеграция и гражданство.

ТЕАТЪРЪТ да бъде бъдеще, да бъде мост, който пресича граници и установява приятелство и разбирателство между народи с различни култури и традиции.

Изграждане на основите на дълготрайна мрежа на творчески образователен обмен и сътрудничество между куклени творци от всички континенти. Подкрепа на креативността и международното разпространение на културни ценности, движението на творци, културни дейци и техните произведения, като се поставя акцент върху културното многообразие и развитието на нови форми на културна изразност.

РЕГЛАМЕНТ:
Организаторите на Международният куклено-театрален фестивал “ПИЕРО” отправят покана за селекция до професионални кукловоди от всички видове и жанрове, работещи в сферата на кукления театър за възрастни.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът е организиран в две секции:
а/ куклен театър за възрастни
б/ експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни

Всички участници могат да кандидатстват с две пиеси. Ако участник кандидатства с две пиеси, една от тях трябва да бъде в секция б/ експериментални и нови форми в кукления театър за възрастни.

Кандидатите заявяват писмено предложението си, като прилагат попълнена заявка за участие, видеозапис, анотация на спектакъла, по 6 /шест/ бр. снимки, програма, плакат, рецензии, писма за препоръка, пресдосие и пълна техническа спецификация на постановката/постановките/ на адреса на ДКТ – Стара Загора.

Фестивалът “ПИЕРО” се разпространява в България. Броят на представленията и размера на заплащането се конкретизират в съответнияте договори с трупите, съобразно финансовите възможности на фестивала.
Фолклорни фестивали и събори
Директорът на фестивала назначава международно жури от изявени творци : автори, режисьори, композитори, сценографи, актьори за оценка на спектаклите от конкурсната програма.

Връчват се следните награди:
Награда за най-добър спектакъл - бронзова статуетка “ПИЕРО” от скулптора Емил Иванов
Награда за “Експериментални и нови форми” – плакет “ПИЕРО”
Награда за режисура - плакет “ПИЕРО”
Награда за сценография - плакет “ПИЕРО”
Награда за музика - плакет “ПИЕРО”
Награда за мъжка роля - плакет “ПИЕРО”
Награда за женска роля - плакет “ПИЕРО”
На всички театри участвали на фестивала “ПИЕРО” се връчват дипломи за участие

Адрес на фестивала:
ДЪРЖАВЕН КУКЛЕН ТЕАТЪР – СТАРА ЗАГОРА
Ул. “Ген. Гурко” 46, Стара Загора 6000
Тел./факс: 00359 42 620 420
Ел.поща: iptf_pierrot@abv.bg
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Държавен куклен театър - Стара ЗагораАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания